Lei Beaumont (70) tekent verzet aan tegen veroordeling: “Hij is in paniek naar Spanje gevlucht”

Lei Beaumont links, zijn ex-vrouw rechts.
rv Lei Beaumont links, zijn ex-vrouw rechts.
Lei Beaumont uit Maasmechelen tekent verzet aan tegen zijn veroordeling van de moord op zijn ex-vrouw Joseé Widdershoven. Beaumont vluchtte eerder naar Spanje maar werd daar gevat. “Hij heeft daar spijt van", zegt zijn advocaat.

Het ziet er naar uit dat we in oktober een nieuw assisenproces hebben na de moord op Josée Wittershoven. Haar ex-man Lei Beaumont wordt beschuldigd én is vorig maand bij verstek veroordeeld voor de moord op Josée. 

De man zat in die tijd in Spanje en is daar vorige maand in Calpe van straat geplukt door de gerechtelijke politie. Hij is sinds twee weken in ons land, en kan zoals de wet voorschrijft de rechtszaak opnieuw laten plaatsvinden, mét zijn aanwezigheid dus. 

Waarom hij dan eerder naar het buitenland vluchtte? “Omdat hij in paniek sloeg", zegt zijn raadsman Natascha Bielen. “Hij had voor het proces zou aanvangen de samenwerking stopgezet met zijn vorige advocaten. Hij wist toen niet dat hij wél recht had op een advocaat die door het hof wordt aangewezen. De man sloeg in paniek en zag geen andere weg dan vluchten.”

Bij zijn arrestatie in Spanje.
EPA Bij zijn arrestatie in Spanje.

Vakantiehuis

Terwijl het assisenproces volop gevoerd werd zonder beklaagde Beaumont, zat de zeventiger zélf in het Spaanse calpe waar hij in een toeristisch vakantiehuisje verbleef. Nu hij terug in ons land is, tekent hij verzet aan tegen zijn veroordeling. De KI zal op 2 juli beslissen of zijn verzet geldig is. Die kans wordt groot geacht, en in theorie zou het assisenproces volledig moeten worden overgedaan in het najaar, wellicht vanaf oktober.

Onschuldig

Overgedaan is effectief overgedaan. Alle getuigenissen, advocaten die alles weer pleiten voor dezelfde rechter. “Hij heeft spijt dat hij naar het buitenland is gevlucht, en weet dat er nu een lijdensweg voor velen opnieuw moet plaatsvinden. Voor alle duidelijkheid, hij blijft zijn onschuld uitschreeuwen.”

De burgerlijke partij - de twee dochters van Beaumont - zijn niet te spreken over het verzet. “Mijn cliënt moet nu alles opnieuw ondergaan, simpelweg omdat haar eigen vader weigerde op te dagen”, klinkt het bij raadsman Bert Partoens.

Beaumont kan in deze nieuwe zaak geen hogere straf krijgen, omdat hij al de maximumstraf kreeg. Een mindere straf of zelfs een vrijspraak is in theorie wel nog mogelijk. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Pieters

  Een heel vreemd verhaal, hij blijft zijn onschuld uitschreeuwen, om dit aan te tonen duikt hij onder in Spanje, volgens mij geef je dan al toe dat je volledig schuldig bent, de termijn van verzet tegen de uitspraak is volgens mij ook al verstreken, dus gewoon opsluiten en zijn straf laten uitzitten.

 • alain schils

  Al mag je nog in Spanje zitten, via alle media en kennissen ben je op de hoogte dat je proces gaat starten. Wees dan op tijd aanwezig ipv de modale Belg opnieuw te laten betalen voor een proces waarvan de uitslag al op voorhand bekend is. Voor dit feit zou hij nog eens extra een rekening mogen krijgen. De enige die hier voordeel heeft, is zijn advocaat al dan niet betaald door betrokkene of alweer de modale Belg.

 • Paul Philippaerts

  Natuurlijk jongen ja je had een moord gepleegd op je vrouw, maar het gerecht vond dat dat geen probleem was en heeft er 10 jaar over gedaan om aan een proces te beginnen. Iedereen is het er over eens dat dat justitie voor het gerecht moet worden gedaagd wegens zware nalatigheid. Denk je echt dat die zich daar uit de naad zitten te werken. Ik zou voorstellen ga eens kijken. Regelrecht schande schaf het ministerie van justie gewoon af. Geen enkel verlies.

 • Rudi Swinnen

  Weeral een kaakslag in het gezicht van de familie van de slachtoffers en een overbodige geldverkwisting om dat proces te laten overdoen . . De dader heeft weer de meeste rechten .

 • Elisa deJong

  Wie gelooft dat.... Ach ja, de rechters in Be.. Schande. Zo n groffe moord, en dan niet meteen vastzetten, terwijl hij duidelijk en terecht gestraft is. Mag ik ajb minder straf! O jaaa, dan mag je in Belgie weer vrij lopen...