Kasteel Leut definitief verkocht voor 1,5 miljoen euro, deels invulling met sociale woningen

Vilain XIIII
Mine Dalemans Vilain XIIII
Het kasteel in Leut krijgt eindelijk waar het al jaren op wacht: een eigenaar die het gebouw  in haar oorspronkelijke staat herstelt. Het Maaslands Huis tekent morgen de akte en wordt zo eigenaar van het kasteel en de site. “We gaan alles in ere herstellen", zegt voorzitter Eddy Vanderhallen (Open Vld). 

“Eindelijk kan dit belangrijke dossier definitief landen en wordt onze huisvestingsmaatschappij eigenaar van misschien wel de mooiste historische site van Maasmechelen”, zegt Eddy Vanderhallen, voorzitter van Maaslands Huis. “Dan kan de ganse site weer opgefleurd worden en gaan we een aangepast sociale woonprogramma realiseren.”

Renovatiekosten

Het kasteel met fundamenten uit de 14de eeuw, ligt er al langer in erbarmelijke toestand bij. “De renovatie is cruciaal, en zal bovenop de kostprijs van 1,5 miljoen euro komen", zegt ook Kim Claessens (CD&V), de toekomstige voorzitter. “In overleg met de diensten van Onroerend Erfgoed wordt er gewerkt aan een beheersplan voor de renovatie. Er is een ontwerper hiervoor aangesteld en er werd al een onderzoekspremie hiervoor ontvangen.” 

“Daarnaast moeten we zoeken naar een kwalitatieve aanvulling gelinkt aan het Maaslands Huis: de markt van aangepaste sociale woningen in Maasmechelen verder aanvullen.”

Deze zijde van het kasteel stamt uit de 16de eeuw.
Mine Dalemans Deze zijde van het kasteel stamt uit de 16de eeuw.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Bours

    Hopelijk gerestaureerd met respect voor het verleden Maar heb er schrik voor, Deze restauratie zal stukken van mensen kosten (ten laste van de Maasmechelaren) en de bouw van de herbestemming ervan Zou graag de raming ervan zien