Exclusief voor abonnees

Jongeren getuigen over gebruik van lachgas: “Het voelt als een korte droom, hooguit 20 seconden. En dan word je duizelig wakker”

ANP
Lachgas moet in de drugswet opgenomen worden, vinden Maasmechels burgemeester Raf Terwingen en meerdere Limburgse politiekorpsen. Maar zien gebruikers - vaak jongeren - dat ook zo? En waarom zitten ze aan het spul? Twee jonge Maasmechelaren geven ons anoniem hun antwoord.

Parkings vol ballonnetjes en lege gaspatronen. Inwoners die getuigen hoe jongeren met gevulde ballon achter het stuur zitten. Openbaar gebruik van een middel dat een ‘high’ gevoel veroorzaakt en hallucinaties opwekt. Lachgas is volstrekt legaal in ons land, maar burgemeester Raf Terwingen wil het nu laten opnemen in de drugswet. Hij krijgt alvast steun van politiekorpsen in de provincie, die al meerdere zware ongevallen in Kortessem, Maasmechelen en Hasselt hebben opgetekend waarbij lachgas een rol speelde.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Miek Hemeleers

  Enkele jonge gasten gezien op een parking in Houthalen die dit deden in de auto. Aan de ingang van een wandel zwempark. Ze waren heel luidruchtig en waren er precies al een hele tijd mee bezig. Ik ben 62 en ik had een beetje schrik om er voorbij te wandelen en daarom ben ik maar terug naar huis gegaan. Ik ben

 • wim CLAES

  ze worden er nog simpeler van, en de meesten die het gebruiken hebben al niet veel hersencellen op overschot, dus verbieden voor er nog meer doden vallen. als er mensen zijn die niet nadenken, moet de wetgever dat voor hen doen.

 • rud beernaert

  Waar zijn ze nu echt mee bezig?Voor mijn part doen ze wat ze willen, maar neem dan wel uw lege busjes mee,ze ijveren toch voor een wereld die properder is ,maar hun afval zwieren ze op straat, trouwens heb zelf meegemaakt rij met een koersfiets eens over zo,n busje,kan zware gevolgen hebben.

 • Laurens Salens

  Het nadeel is dat weer heel veel jongeren het totaal onverantwoord gebruiken. In zo een ballon zit geen zuurstof. Zit je een minuut in zo een ballon te blazen zonder echt te ademen is dit hetzelfde als je adem een minuut inhouden zonder dat je het echt door hebt. Gevolg, zuurstof tekort in de hersenen en beschadiging. Adem gewoon een paar keer in En uit in een ballon en dan weer even gewoon dan is het relatief veilig. Zeker wanneer het met mate gebeurd..

 • Jeannine Naegels

  Mijn man heeft er zelfmoord mee gepleegd