Inwoners Eisden niet te spreken over kerkhof Tuinwijk: “Met een rolstoel rij je je vast”

Giuseppe Di Benedetto is slecht te been en verplaatst zich voor langere afstanden met een rolstoel, maar op het kerkhof in de Tuinwijk heeft hij het moeilijk.
Karolien Coenen Giuseppe Di Benedetto is slecht te been en verplaatst zich voor langere afstanden met een rolstoel, maar op het kerkhof in de Tuinwijk heeft hij het moeilijk.
Inwoners uit Eisden zijn niet te spreken over de toestand van de begraafplaats in de Tuinwijk. Het gemeentebestuur besloot alle kiezel te verwijderen en gras te zaaien zodat op termijn alle kerkhoven ‘groen’ worden. “Maar dit zijn zandwegen en modderpaden. Een kerkhof onwaardig", vindt Lies Welkenhuysen.

Pesticiden mogen niet meer gebruikt worden om onkruid van de vele kiezelpaden te verwijderen en dus is het plan van het gemeentebestuur duidelijk: het kerkhof in Eisden-Tuinwijk moet ‘groen’ worden. Veel makkelijker te onderhouden op termijn en het zal mooier ogen als er overal gras is gegroeid. “Een voorbeeld in Vlaanderen”, zegt Pierre Wijnen, diensthoofd Openbare Werken. 

Net als Giuseppe is ook Lies Welkenhuysen niet te spreken over de toestand op het kerkhof.
Karolien Coenen Net als Giuseppe is ook Lies Welkenhuysen niet te spreken over de toestand op het kerkhof.

Maar heel wat inwoners zijn niet te spreken over de huidige toestand, nu de werken er grotendeels op zitten. “We zijn enorm geschrokken”, vertelt Lies Welkenhuysen, die heel wat familieleden op het kerkhof heeft liggen. “Het kerkhof is nu een onstabiele zandvlakte. Natuurlijk zal het gras groeien op sommige plekken, maar op de plaatsen waar elke dag mensen passeren, zul je zand- en modderpaden krijgen.”

Rolstoel

Ook Giuseppe Di Benedetto betreurt de beslissing van de gemeente. De man is slecht te been en verplaatst zich voor langere afstanden met een rolstoel. “Maar hier met een rolstoel raken, is gekkenwerk. Vorige keer hebben bezoekers mij uit de zompige grond moeten helpen trekken. Op een militair kerkhof begrijp ik dat groene verhaal. Maar hier? Tussen de graven zal ook gras groeien. Dat is toch niet te onderhouden.”

Hier met een rolstoel raken, is gekkenwerk. Vorige keer hebben bezoekers mij uit de zompige grond moeten helpen trekken

Maar bij de gemeente zijn ze zeker van hun stuk. “We hebben dit al gedaan in Vucht, Meeswijk en Boorsem met mooie resultaten", reageert Pierre Wijnen, diensthoofd Openbare Werken. “Het gras is nog niet lang geleden ingezaaid en voor de eerste maaibeurt zal het onkruid inderdaad mee groeien. Mensen moeten geduld hebben en even wachten voor ze op sociale media paniek veroorzaken. We kunnen het kerkhof nu eenmaal niet drie maanden afsluiten.”

Het onkruid moet na de eerste maaibeurt al grotendeels verdwenen zijn, verzekert de gemeente.
Karolien Coenen Het onkruid moet na de eerste maaibeurt al grotendeels verdwenen zijn, verzekert de gemeente.

Na de zomer

Wijnen geeft toe dat het kerkhof in Eisden druk bezocht wordt en dat het begroeien van de wandelpaden mogelijk wat langer zal duren. “Maar we houden het goed in de gaten. Na enkele maaibeurten zal het resultaat zichtbaar en mooi zijn, zeker na de zomer. Een ondergrond met stevig gras is bijzonder toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zelfs beter dan met kiezel. Het gras tussen de zerken zal gemaaid worden met een speciale schaar. We gaan echt niet met een bosmaaier tussen de grafstenen in. Het resultaat bij de andere kerkhoven is er al en de reacties zijn allemaal positief. Het is echt een kwestie van geduld. In Eisden-Dorp gaan we hetzelfde doen, maar daar zitten we met arme grond, dus zoeken we alternatieven.” 

De aannemer gaat komende weken nog zorgen voor de afwerking. De totale kosten van de werken bedraagt 140.000 euro.

Volgens Pierre Wijnen moeten de mensen geduld hebben.
Karolien Coenen Volgens Pierre Wijnen moeten de mensen geduld hebben.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.