Idee van de Dag: veilige fietsroutes naar school

Inge Opsteijn, Open Maasmechelen, plaats 2.
Open Maasmechelen Inge Opsteijn, Open Maasmechelen, plaats 2.
Elk kind op een veilige manier naar school. Dat is het doel voor Inge Opsteijn van Open Maasmechelen. "We willen fietstrajecten van de wijken naar scholen, jeugd- of sportverenigingen", zegt Opsteijn. 

Met gekleurde zebrapaden en fietsstraten in de Maasmechelse schoolomgeving werd de veiligheid opgekrikt, maar volgens Inge Opsteijn (Open Maasmechelen) is dat nog niet genoeg. "Vaak moet er nog een heel traject worden afgelegd voor een kind de school bereikt. 
We hebben nood aan een fietsstratentraject: een netwerk van veilige, aantrekkelijke en samenhangende fietsroutes. Dat concept bestaat al in andere gemeentes, dus waarom niet bij ons?" Opsteijn denkt aan rode wegmarkeringen die het bewuste traject zichtbaar maken.

Nachtmerrie

Voor Opsteijn is vooral de Rijksweg 'de grote nachtmerrie'. "Ook heel wat andere ouders denken daar zo over. De weg verdeelt de gemeente in een oost- en westkant. Installeer daar meer veilige verkeerslichten zoals aan de nieuwe rotonde richting Opgrimbie. Het verkeerslicht doet er zijn werk op verzoek van de zwakke weggebruiker. Aan de Boudewijnlaan of de Heirstraat lijkt me dat ook nodig."

In een nog later stadium droomt Opsteijn van gescheiden fietspaden. "De hoofdwegen vanuit Opgrimbie en Kotem richting Mechelen-centrum zouden een fietspad moeten krijgen gescheiden van de rijweg. Laten we de achtergestelde, oude fietspaden nieuw leven inblazen zodat vooral onze fietsende kinderen er beter van worden."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.