Hevige discussie om toekomst Saenhoeve op jeugddebat

Het debat verliep bij momenten scherp.
Lennert Daniëls Het debat verliep bij momenten scherp.
Bij het debat tussen alle Maasmechelse partijen inzake jeugdbeleid is zaterdag even hetze ontstaan over de toekomst van de Asteroïde en de rol van Speelplein Saenhoeve daarin. Bernd Smeets (AdemM) vond dat Saenhoeve de omgeving van de Asteroïde 'claimde'. Vanuit de zaal klonk hevig wederwoord.

De toekomst van Jeugdcentrum De Asteroïde was één van de besproken items bij Debattle, het verkiezingsdebat georganiseerd door de jeugddienst. De Asteroïde bruiste ooit met een succesvolle jongerenwerking. Dat ging van skatemogelijkheden tot alternatieve concerten,  maar het gebouw is vandaag vooral herleid tot 'eetzaal'. Marco de Roeck (sp.a) vond dat de zaal aan 'iedereen' moet kunnen worden verhuur aan een correcte prijs. Simon Heijens (PVDA) vond dat die muzikale evenementen moesten terugkeren. Maar Bernd Smeets haalde de rol van Saenhoeve aan. "Met alles respect voor Jean en Josiane die al jaren hun uiterste best doen voor de werking, maar in het verleden is gebleken dat de omgeving soms 'geclaimd' wordt." 

Een volle zaal luisterde aandachtig naar het debat.
Lennert Daniëls Een volle zaal luisterde aandachtig naar het debat.

Jean Weustenraad en zijn vrouw Josiane waren niet te spreken over de uitspraak van Smeets. "Wij hebben een werking van twee maanden per jaar met honderd vrijwilligers én opgeleide animatoren", antwoordde Josiane. "Hoe zou het onze schuld kunnen zijn dat er in die andere tien maanden weinig activiteit is in de Asteroïde. Daar zaten ooit ook veel vrijwilligers, maar die hebben we doorheen de jaren zien wegtrekken. Saenhoeve staat daar compleet los van." 

Maak het speelplein bij Saenhoeve toegankelijk wanneer hun werking niet actief is

N-VA

Alyssa Gallo van N-VA reageerde diezelfde avond niet op de kwestie, maar een dag later stuurde haar partij een persbericht de wereld in: "N-VA wil het speelpark achter de Asteroïde - dat drie keer groter is dan speeltuin de Jagersborg - permanent publiek toegankelijk maken in de periode dat de speelpleinwerking niet actief is." 

Volgens Saenhoeve gaat het niet om een doorsnee speeltuin, maar om een speelplein met een compleet andere werking. "Het plein is alleen maar gekeurd en bruikbaar onder toezicht van gebrevetteerde animatoren en professionele leerkrachten", klinkt het bij Saenhoeve. "De speeltoestellen bouwen we met eigen middelen." Het geheel zomaar omvormen naar een doorsnee speeltuin, zou dus een pak vrijwilligers betekenen ofwel het aanpassen van bijna alle speeltuigen."

Hangjongeren

De overlast door hangjongeren aan speeltuin De Kommel en het kerkplein van Proosterbos kwam ook aan bod. "Maar we moeten een groot onderscheid durven maken tussen jongeren van 16 die er tijd verdrijven, of jongvolwassenen die er na 22 uur met drugs bezig zijn", zegt Herbert Coox (Open Maasmechelen). 

Illaria Di Rocco (PUUR) zag leegstaande panden als een mogelijke alternatief voor dergelijke jongeren. "In samenspraak met eigenaars van die panden kan er misschien een oplossing worden gevonden. Iedereen moet een eigen stekje kunnen hebben." Zowat iedereen vond dat er meer jeugdwerkers nodig zijn die doelloze jongeren begeleiden naar een jeugdhuis of andere zinvolle tijdsbesteding. 

Jeugdhuis Oké

Bernd Smeets (AdemM) en Simon Heijens (PVDA) betreurden het einde van Jeugdhuis Oké en vonden dat het gemeentebestuur dat zomaar liet gebeuren. "Je kan toch niet verwachten dat die jongeren zomaar bij een ander jeugdhuis aankloppen", zei Smeets. "Zo'n groep heeft een eigen identiteit. Een gemiste kans, want het zijn die jongeren die we naderhand gaan bestempelen als 'hangjongeren'." Smeets haalde de programmapunten boven van alle partijen zes jaar geleden, en meende dat er amper geïnvesteerd werd in jeugd. Wolk en Coox antwoordden dat Chiro en KSA Maasmechelen, Chiro Proosterbos en Jeugdhuis Underground prachtige lokalen hadden gekregen. "En voor Chiro Akori en Jong Leut ziet de toekomst er ook positief uit. Ze moeten zich geen zorgen maken."

Het voltallige panel tijdens het debat.
Lennert Daniëls Het voltallige panel tijdens het debat.

Jongerenwerkloosheid

Maasmechelen kampt tegelijk met een zeer hoge werkloosheidsgraad bij jongeren. "De gemeente moet nog meer dan ooit  een belangrijke rol spelen als tussenpersoon tussen werkgevers en scholen", zei schepen Johan Wolk (CD&V). "We kunnen hen zo helpen aan een gerichte stageplaats." Herbert Coox (Open Maasmechelen) wilde vermijden dat hoger opgeleide jongeren de gemeente verlaten om elders te werken. "Waarom geen Corda Campus aan de Maas bij de Nieuwe Bunders? Laat jongeren in de eigen gemeente werken in de juiste sector." 

Kansarmoede

Via de UITPas krijgen kansarme jongeren de mogelijkheid om korting te krijgen bij verenigingen of andere activiteiten in de gemeente. Alice Deckers (Vlaams Belang) wilde het probleem bij de wortel aanpakken en verwees naar de taalachterstand bij een grote groep kansarmen. "Zet in op onderwijs, en leer de taal. Daar begint het." Alyssa Gallo (N-VA) beaamde. Het publiek reageerde dat kansarmoede bij alle achtergronden mogelijk is. "Door die jongeren net te laten deelnemen aan sociale activiteiten, komen ze in aanraking met taal", vond Marco de Roeck (sp.a). "We moeten die subsidies inzake de UITPas alleen maar stimuleren." PVDA ging volmondig akkoord. 

Zwart Goud

Maasmechelse jongeren willen meer uitgaansmogelijkheden en een lokaal festival, zoals in Genk met Genk on Stage. Het lokaal festival Zwart Goud zou die leegte kunnen opvullen, maar de editie van 2018 bleef uit. "Toch willen we met de nodige vrijwilligers en begeleiding van de gemeente aan de editie van 2019 werken", klonk het uit de zaal. Bernd Smeets adviseerde om het festival klein uit te bouwen en te groeien. Schepen Johan Wolk (CD&V) lanceerde nog het idee van een fuifbunker, en een hip terras aan de Maas. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.