Drugsdealende vader van twee jonge kinderen verstopt geladen revolver in spelletjesdoos en coke in snoepverpakking

Rechter haalt u: “Beseft u wel waar u mee bezig bent?”

Vader V. (31) kwam zich persoonlijk verdedigen voor de strafrechtbank in Tongeren.
Mine Dalemans Vader V. (31) kwam zich persoonlijk verdedigen voor de strafrechtbank in Tongeren.
Een 31-jarige man uit Maasmechelen dealde niet alleen drugs in het bijzijn van zijn twee kinderen (5 en 6 jaar jong), maar verstopte ook een geladen revolver in een schaakbord op de salontafel. “Beseft u wel waar u mee bezig bent?”, confronteerde de rechter hem. Het werd een celstraf van twee jaar en vijf maanden, en een boete van 10.000 euro.

V. moest zich verantwoorden omdat hij tussen 20 december 2017 en 2 augustus 2018 in het bezit was van cocaïne, MDMA en xtc-pillen. De cocaïne verkocht hij ook. In zijn woning in Maasmechelen had hij een geladen wapen liggen waar hij geen vergunning voor had. Voorts sjoemelde hij met zijn elektriciteitskast om de kosten te drukken.

Drugs in snoepverpakking

Na een tip hield de politie de woning in de gaten, om er op 1 augustus binnen te vallen. Tijdens die huiszoeking vonden ze niet alleen het wapen, maar ook xtc-pillen en MDMA (verstopt in een oven) en cocaïne (onder de partytent op het terras, in snoepjesdozen). De geladen revolver lag samen met veertien losse patronen in een uitklapbaar schaakbord op de salontafel. De dertiger gaf toe dat hij het wapen in huis gehaald had ter bescherming omdat er eerder bij zijn grootmoeder ingebroken werd, en omdat hij zich bedreigd voelde.

Omdat alles gebeurde in het bijzijn van zijn twee minderjarige kinderen, riskeerde V. een zwaardere straf. Maar volgens hem hadden zijn kinderen nergens last van. “Ze wonen wel bij mij, maar ze konden niet bij de drugs of het wapen”, verklaarde hij. “De drugs zaten in een oven van twee meter hoog. Een kind van vijf neemt geen stoel om daar bij te kunnen. Ik heb mijn kinderen ook niet in gevaar willen brengen.”

“U heeft uw kinderen wel degelijk in gevaar gebracht”, haalde de rechter uit. “Realiseer u eens waar u mee bezig bent. Dat wapen zat in een spelletjesdoos. Uw kinderen kunnen dit gebruiken!” De rechter verwees ook naar de eerdere veroordelingen van de dertiger. “Hij heeft een zeer agressieve ingesteldheid die aantoont dat hij de stap om effectief naar dit wapen te grijpen, zonder enige wroeging gezet zou hebben.”