De “tot inkeer gekomen” 32-jarige Nabil Z. nog steeds niet op het rechte pad: 30 maanden cel gevorderd voor weerspannigheid tegenover politie

De 32-jarige Nabil uit Maasmechelen.
Facebook De 32-jarige Nabil uit Maasmechelen.
Nabil Z. uit Maasmechelen is woensdagmiddag opnieuw voor de correctionele rechtbank verschenen. Dit keer omdat hij het op twee momenten aan de stok had gekregen met politiediensten. De 32-jarige man raakte in 2006 bekend toen hij aan het VRT-programma ‘Het Rechte Pad’ deelnam, waarin verschillende jongeren met een probleemachtergrond toen door het Andesgebergte trokken om tot inkeer te komen. Maar na verschillende voorgaande feiten, lijkt de man nog steeds niet op het rechte pad te zijn gekomen.

Drie jaar na het programma stond hij met zijn broers terecht voor een vechtpartij bij een tennisclub en in een kapperszaak. Ze kregen destijds de bijnaam ‘Dalton Brothers’. In 2010 sloeg Nabil een cipier in het ziekenhuis omdat hij te weinig mayonaise bij zijn frietjes kreeg, de gekende mayonaise-rel. “Die zaak is fel overdreven”, opperde zijn advocaat. Toen zijn cliënt in 2014 als crimineel werd gezocht, misleidde hij de politie. Op zijn Facebookpagina lachte hij hen uit: “Jullie kunnen me toch niet vangen”. Daarmee verwees hij ook naar zijn vlucht door het water in Lanklaar. Zelfs de politiehelikopters merkten hem toen niet op. Later hield hij zich schuil in een bunker, maar uiteindelijk werd hij toch opgepakt op de luchthaven in Eindhoven toen hij terugkeerde van een begrafenis in Marokko.

Bedreigingen

Woensdag is de man opnieuw voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen nadat hij in november 2017 amok maakte aan het OCMW-centrum van Kinrooi en vervolgens in maart 2018 bij zijn schoonmoeder. Toen de agenten ter plaatse kwamen, gedroeg hij zich weerspannig en zou hij gestrooid hebben met bedreigingen. “Ik kan u wel aan want ik heb aan thaiboksen gedaan”, zou de man onder meer geroepen hebben. Vooral de tenlastelegging dat hij ermee dreigde de agenten in burger aan te zullen pakken, werd hem niet in dank afgenomen. De rechtbank vorderde een celstraf van dertig maanden met uitstel. “Ik werd uitgemaakt, hoorde racistische opmerkingen en men behandelde mij niet correct”, stelde hij daarover.

Advocaat Erik Schellingen, die de agenten vertegenwoordigde, ontkende dat zijn cliënten zich racistisch hadden gedragen. “Het maakt trouwens wel indruk als iemand zegt dat hij hen in burger zal aanpakken. Mijn cliënten zijn niet alleen agenten, maar ook vaders.” Er werden schadevergoedingen van 2.500 en 5.000 euro gevraagd.

Artikel van 17 november 2014.
kos Artikel van 17 november 2014.

Agressieproblematiek

Toen eind 2014 de broer van de Maasmechelenaar om het leven was gekomen, vertelde hij aan onze krant dat hij tot inkeer was gekomen. Toch blijkt zijn kort lontje af en toe nog te ontsteken. Zijn advocaat verwees naar het feit dat de man opgroeide zonder vader. “Hij heeft een agressieproblematiek en is daarvoor in behandeling.”