Commotie rond ‘vergroening’ van begraafplaatsen: moeten inwoners geduld hebben?

De gangpaden in Eisden-Dorp hebben her en der nog wat kale plekken, maar dat zou op termijn moeten bijgroeien.
Karolien Coenen De gangpaden in Eisden-Dorp hebben her en der nog wat kale plekken, maar dat zou op termijn moeten bijgroeien.
Er heerst al dagen commotie omtrent de ‘groene’ begraafplaats van Eisden Tuinwijk. Veel bezoekers vinden dat de werken tot slechte resultaten hebben geleid, maar de gemeente vraagt geduld en verwijst naar de geslaagde werken bij de andere kerkhoven. Wij gingen kijken.

Het mag gezegd, het kerkhof in Eisden Tuinwijk oogt momenteel niet mooi. De rode kiezel is overal weggehaald en er werd nieuw gras gezaaid. Reden is het niet meer gebruiken van pesticiden om onkruid te verwijderen en gras is op termijn onderhoudsvriendelijk. Maar de bezoekers zijn niet te spreken over het huidige zicht en vrezen dat de gangpaden nooit zullen volgroeid zijn omdat er veel mensen door stappen op het gras. Er met een rolstoel geraken is bijzonder moeilijk.

De huidige toestand in Eisden Tuinwijk met héél wat verontruste bezoekers als gevolg.
Karolien Coenen De huidige toestand in Eisden Tuinwijk met héél wat verontruste bezoekers als gevolg.

De gemeentelijke diensten verklaren dan weer dat het een kwestie van geduld is, en ook Raf Terwingen (CD&V) stuurde gisteren een bericht de wereld in. “We hebben héél wat kritiek moeten slikken, en het doet ook mij pijn dat de begraafplaats in Eisden Tuinwijk er momenteel zo bij ligt", vertelt hij. “Maar ik heb de diensten en betrokken aannemers de kans gegeven om mij te overtuigen. Zij krijgen tot 1 juli. Indien het resultaat dan uit blijft, zullen we maatregelen treffen.”

Niet betreden

Tegelijk wil Terwingen oproepen tot geduld en om de uitgevoerde werken te respecteren tot 1 juli . “De pas ingezaaide grasperken betreden we best niet, en zeker niet met rolstoelen. Ik heb intussen op andere begraafplaatsen in onze gemeente gezien dat de werken daar wél al tot vergroening hebben geleid. De resultaten zijn dus wél hoopgevend.”

De begraafplaats in Eisden-Dorp is inderdaad een stuk groener dan voorheen.
Karolien Coenen De begraafplaats in Eisden-Dorp is inderdaad een stuk groener dan voorheen.
De begraafplaats in Eisden-Dorp is inderdaad een stuk groener dan voorheen.
Karolien Coenen De begraafplaats in Eisden-Dorp is inderdaad een stuk groener dan voorheen.
Ook het kerkhof van Vucht kreeg een groen karakter.
Karolien Coenen Ook het kerkhof van Vucht kreeg een groen karakter.
De begraafplaats in Eisden-Dorp.
Karolien Coenen De begraafplaats in Eisden-Dorp.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.