Cannabisolie blijft verboden medicijn

MAGGIE DE BLOCK VOLGT REDENERING FAMILIE SOFIE VONCKEN NIET

Sofie Voncken en haar papa op de benefiet.
Foto Jos Collas Sofie Voncken en haar papa op de benefiet.
Tot een half jaar geleden was het leven van Sofie Voncken (6) een hel: niet spelen, nauwelijks slapen en tot zestig epilepsieaanvallen per dag. Geen enkel medicijn dat hielp. Vandaag gaat Sofie naar school, zijn de aanvallen zo goed als weg en is ze een doodnormaal meisje. Hoe dat komt? Cannabisolie. Drie druppels per dag. Maar de minister zegt "nee".

Als mirakels bestaan, dan is dit er één. Zoals ze daar afgelopen weekend rondhuppelde op het benefiet voor de vzw Medcam, die gebruikers van medicinale cannabis begeleidt: wie dit een half jaar geleden had voorspeld zou voor gek zijn verklaard. Ten einde raad waren haar ouders toen. Sofietje, op haar drie gediagnosticeerd met epilepsie, had het állemaal geprobeerd op dat moment. Pillen, met de honderden, de duizenden. Maar niks had geholpen. Tot het zo ver was gekomen, dat Sofie tegen de zestig epilepsieaanvallen per dag zat. De gevolgen waren groot: zó vaak was Sofie 'weg', dat ze niet meer normaal kon ontwikkelen. Toen ze zes was, stond ze al drie jaar achter.


Zijn kind was doodziek en geen enkele arts kon hem nog helpen. Jean-Pierre Voncken zocht dan maar zijn heil op het internet. "En zo kwam ik bij cannabis terecht. Aanvankelijk denk je: dat zijn toch drugs? Dat kan ik mijn kind toch niet geven? Maar naarmate ik me erin verdiepte, begon ik erin te geloven." De dokters in Leuven deden dat niet. Maar Jean-Pierre zette door en kocht via vrienden een flesje. De zenuwen gierden door zijn lijf en Jean-Pierre was doodsbang, toen hij zijn dochter er op een ochtend in mei één drupje van toediende. "Maar al meteen op die eerste dag werd Sofie een ander meisje. Ze kan nu eindelijk een gewoon leven leiden en gaat zelfs naar school. Iets dat we vier maanden geleden nooit voor mogelijk hielden."


Door zijn dochter cannabisolie te geven, maakt Jean-Pierre Voncken zich strafbaar. Het middel is in ons land verboden, tenzij dan voor de hele specifieke doelgroep van de MS-patiënten, voor wie cannabisspray erkend is en binnenkort terugbetaalbaar wordt. Nochtans, de olie verkrijgen is de moeilijkheid niet. Via het internet, en mits wat begeleiding van de vzw Medcan, waarvoor Jean-Pierre afgelopen weekend in Opgrimbie een benefiet gaf, is niks onmogelijk. "Maar hoe je het ook draait of keert: mijn vrouw en ik zijn in overtreding."


Maggie De Block steunt het idee voorlopig niet. "De minister begrijpt zeer goed dat ouders het beste geneesmiddel willen voor hun kinderen", zegt haar woordvoerster. "Maar momenteel beschikken wij niet over wetenschappelijke studies die het gebruik van cannabisolie als doeltreffende behandeling bij epilepsie beschrijven. De legalisering van cannabisolie staat niet op de agenda."

Geen teervorming

Professor Jan Tytgat, gerenommeerd toxicoloog, vindt dat jammer. "Ik ben voorstander van medicinale cannabis op voorschrift van de arts, of het nu onder de vorm van een verstuiver of olie is. Zolang de cannabis niet gerookt wordt, is er geen teervorming en geen risico op longkanker. Het medisch nut is wel degelijk bewezen voor diverse aandoeningen, waaronder ook epilepsie. Het toelaten van medicinale cannabis zou niet alleen een aantal patiënten helpen, het zou ook een meer consequente houding van de overheid inluiden."


De benefiet leverde uiteindelijk 3.000 euro op voor MEDCAN uit Lier. "Het was een dag vol emotie, toen Tortuga Boulevard hun laatste nummer Lost Souls inzette, werd het allemaal even te veel. Dat is het lievelingsliedje van Sofie. We brulden het allemaal mee met de nodige tranen. Nooit gedacht dit ooit te beleven."