Burgemeester bezoekt extreemrechtse vzw (en beseft het niet eens)

Burgemeester Raf Terwingen. (CD&V).
BELGA Burgemeester Raf Terwingen. (CD&V).

Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) is in het oog van een storm komen te staan naar aanleiding van een bezoek dat hij bracht aan de infoavond van een Turkse vzw in Eisden. De vzw zou volgens het weekblad HUMO banden hebben met de extreemrechtse Turkse Grijze Wolven en de MHP, de nationalistische beweging in Turkije. Coalitiepartner N-VA vindt dat Terwingen voorzichtiger moest zijn. Het was toekomstig schepen Mustafa Uzun (CD&V) die Terwingen aanbeveelde te gaan spreken bij de vzw.


"Maar eigenlijk is het totaal niet duidelijk of die vzw banden heeft met de Grijze Wolven", vertelt Terwingen.

Halfuur te laat

"Ik ben daar vragen gaan beantwoorden zoals ik dat bij zoveel verenigingen doe. Een uurtje eerder zat ik met een groep Marokkanen samen, en door hun enthousiaste vragen was ik zelfs een half uur te laat bij de Turkse vzw. Er wordt gesproken over een 'bijeenkomst van Grijze Wolven', maar dat was meer een praatcafé waar de aanwezigen zich bij het kaarten even naar mij omdraaiden en enkele vragen afschoten. Onderwerpen zoals het slachten, maar ook verkeersveiligheid in de gemeente kwamen aan bod. Nooit dacht ook maar iemand binnen onze partij aan een link met extreemrechtse Turkse partijen."


Musata Uzun benadrukt dat hij als gemeenteraadslid en toekomstig schepen afstand houdt van alles wat niet in de samenleving thuishoort. N-VA - die samen met CD&V en Open Vld in de meerderheid zit - noemt "de kritiekloze aanwezigheid van eender welk politicus op een bijeenkomst van de Grijze Wolven niet aanvaardbaar. "In ieder geval maakt dit het draagvlak voor de schepenwissel van CD&V later dit jaar niet groter", zegt Andy Pieters (N-VA). Open Vld en oppositiepartij sp.a wachten liever af op meer duidelijkheid. Het vertrouwen in Uzun als toekomstig schepen zou er wel nog zijn. (MMM)