Afscheid van ‘Jef den Eik’: bewoners Eisden-Dorp protesteren tegen kap eeuwenoude eiken

Een viertal gekapte eiken zijn meer dan 120 jaar oud.
RV Een viertal gekapte eiken zijn meer dan 120 jaar oud.
In Eisden-Dorp is een pamflet opgedoken uit protest tegen het kappen van vier eeuwenoude eiken. De bomenkap gebeurde om de verkaveling aan de Kerkhofstraat-Vredestraat te kunnen aanleggen. “Zo’n oude eik kon toch in een tuin geïntegreerd worden”, zeggen buurtbewoners.

“Geboren als ‘Jefke’ in Eisden-Dorp in 1901 en abrupt uit ons leven weggezaagd op 29 oktober 2019.” Het klinkt als een overlijdensbericht, maar het gaat om het pamflet dat sinds woensdag in Eisden-Dorp hangt. “Je kan Jef nog begroeten in de Vredestraat voor onbeperkte duur”, staat er nog.

Zowat de oudste bomen van Eisden-Dorp zijn niet meer en dat tegen de zin van enkele buurtbewoners. Volgens hen moeten de bomen zowat de oudste inwoners van Eisden-Dorp zijn. “Het gaat om kanjers van meer dan 120 jaar oud”, klinkt het. 

Pamflet herdenking Jef Den Eik.
RV Pamflet herdenking Jef Den Eik.

Kapvergunning

“We wisten dat er een verkaveling ging worden aangelegd en daar zijn we niet tegen. We zijn wél tegen het hokjesdenken en dat er zomaar zulke exemplaren kunnen worden omgelegd. In tijden dat we net méér groen in de wijken willen krijgen, worden zulke monumentale bomen gekapt. De gemeente heeft wellicht de kapvergunning geleverd, want geen enkele boom ouder dan 30 jaar mag je zomaar omdoen.”

Enkele bezwaarschriften werden ingediend, maar dat mocht niet baten. Vandaag liggen de bomen er omgekapt bij en ze zijn klaar om vervoerd te worden. De gemeente wil het dossier eerst grondig bekijken en antwoordt later op de kwestie.

De jaarringen vertellen waar de boom ‘getuige’ van was.
RV De jaarringen vertellen waar de boom ‘getuige’ van was.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christophe Moser

    Das gewoon dom, slechte prioriteiten.

  • Michel Gijbels

    Overdrijf eens niet. Er staan meer bomen dan ooit in Europa

  • Ferdinand Peeters

    Ja alles moet eraan he .