Afschakelplan bij extreme droogte? In Maasmechelen stromen al jaren elke dag miljoenen liters grondwater het kanaal in

Het water wordt opgepompt uit de verzakte mijngebieden.
videostill TVL Het water wordt opgepompt uit de verzakte mijngebieden.
Er stroomt dagelijks miljoenen liters drinkwater vanuit de grond, zo het kanaal van Maasmechelen in. Dat terwijl de overheid zich het hoofd breekt over een afschakelplan bij extreme droogte. Moreel niet uit te leggen vindt burgemeester Raf Terwingen (CD&V).

Het water dat in het kanaal stroomt, wordt opgepompt uit de verzakte mijngebieden in Eisden. Bepaalde gebieden liggen tot zes meter lager. Indien die pompen niet werken, zou heel wat woongebied onder water lopen. 

“Zes miljoen kubieke meter water wordt constant opgepompt, en gaat zo rechtstreeks het kanaal in. Elk jaar, al decennia lang", zegt Terwingen. LRM  - die de pompinstalallatie beheert -, de Watervoorziening én de Vlaamse regering moeten volgens hem weer samen aan de tafel zitten. “Dit is bijna een milieumisdrijf. Ik heb dit eerder al aangekaart. In tijden van een mogelijk afschakelplan bij waterschaarste is dit moreel onverantwoord.”

Het gaat om een héél dure operatie, maar politieke moed is ook in dit dossier nodig. Het was Raf Terwingen zélf die de cijfers van 6 miljoen kubieke liter enkele jaren geleden naar buiten bracht, toen de Vlaamse regering op bezoek was in de mijngemeente. De CD&V die mee in de regering zit, maakte er afgelopen legislatuur nog geen prioriteit van. Komende legislatuur moet dat volgens Terwingen wél het geval worden. 
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • david demedts

  in vlaams brabant staat het grondwater super laag en in limburg pompen ze 6 miljoen kubieke meter water per dag in de vaart. 1 kubieke meter is wel 1000 liter, Dus 6 miljard liter grondwater per dag??? niet verwonderd dat het hier in vlaams brabant droog staat (communicerende vaten!)

 • Hugo Craen

  Aan de andere kant, nu weten we wel waarom het grondwaterpeil zo laag staat: ze pompen t grondwater van half België t kanaal in..

 • Lucien Mertens

  Water/spaarbekkens...nooit van gehoord!

 • Jean Pollet

  als de prijs drastisch omhoog gaat er water genoeg zijn ( denk maar eens na). Hoeveel "goed " water loopt er dagelijks verloren ? en word er " gesmotst " door de heren van de water maatschappij ? water is overal nodig en is een melk koe

 • Raf Coppens

  in Hamme, provincie Oost-Vlaanderen, kan men idem beelden maken van grondwater dat opgepompt word en in de Durme word gespoten... reken maar op 5kubieke meter per minuut. in Maasmechelen/Eisden heb ik ook al staan kijken naar dat opgepompt water dat in de zuid-willemsvaart terecht komt. tis allemaal zuiver grondwater en ik ben er zeker van dat er andere mensen zijn die mijn lijstje kunnen aanvullen waar duizenden kubieke meters water gewoon verloren gaan.