36.000 krokussen waar 'dodendraad' stond langs Maasdijk

Maasmechelse kinderen stierven 100 jaar geleden aan de stroomdraad

In Meeswijk ( Maasmechelen) worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van 'den dodendraad'.
Mine Dalemans In Meeswijk ( Maasmechelen) worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van 'den dodendraad'.
In Meeswijk ( Maasmechelen) worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van 'den dodendraad'.
Mine Dalemans In Meeswijk ( Maasmechelen) worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van 'den dodendraad'.
Vandaag start in Maasmechelen de krokusroute, een 18 kilometer lange lijn waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de 'dodendraad' stond opgesteld. "Hier stierven in 1918 twee kinderen omdat ze aan de stroomdraad bleven hangen", zegt Jos Hermans van de dienst Erfgoed. In het CC loopt ook een EXPO over WOI.

"We planten 36.000 bloembollen. Eén per 50 centimeter over de volledig afstand van 18 kilometer", klinkt het bij schepen van cultuur Johan Wolk (CD&V). "Die lijn loopt grotendeels langs het fietsroutenetwerk en zal wit kleuren. De kleur van de vrede." De bloemen komen in het voorjaar van 2019 uit.

Twee kinderen uit Maasmechelen stierven aan de draad

Jos Hermans

De Duitsers plaatsten tijdens de Eerste Wereldoorlog een draad tussen het bezette België en het neutrale Nederland van maar liefst 332 kilometer. De scheidingslijn startte aan de Noordzee en eindigde in het Nederlandse Vaals. "Maar 18 kilometer draad liep ook langs de Maasdijk in Maasmechelen", vertelt Jos Hermans van de Dienst Erfgoed. 

De groendienst van de gemeente plantte de krokusbollen.
Mine Dalemans De groendienst van de gemeente plantte de krokusbollen.
In Meeswijk ( Maasmechelen) worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van " den dodendraad"
Mine Dalemans In Meeswijk ( Maasmechelen) worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van " den dodendraad"

"Twee kinderen bleven effectief aan de draad hangen en stierven. Eén jongetje, Jan Simons, was amper drie jaar toen hij in mei 1918 met zijn mama aan het hooien was. Het kind rukte zich los en wandelde onwetend richting de draad. De dag na wapenstilstand gebeurde hetzelfde met Hendrik Opsteyn. Hij wilde naar de grens gaan om te zien wanneer zijn papa zou terugkeren. De Duitsers hadden de stroom vergeten af te zetten en Opsteyn stierf ook."

Expo WO I in CC

Intussen loopt in het cultuurcentrum van Maasmechelen een expo over 100 jaar WOI genaamd Oorlogsmachinerie en Bevrijding. Het gaat om een sluitstuk van een reeks tentoonstellingen in het thema '14-'18 in onze gemeente. "Centraal in de expo staat de vliegenierschool in As, op de grens met Maasmechelen. De omgeving van de Mechelse heide was tijdens WO I een trainingsbasis voor Duitse soldaten."

De vliegenierschool stond centraal.
Marco Mariotti De vliegenierschool stond centraal.

"In de heide vind je vandaag zelfs resten van bunkers, loopgraven en bominslagen van de mortierschool die er lag", besluit Hermans. De expo die werd georganiseerd door de diensten cultuur, erfgoed en de heemkundige kringen, loopt nog tot 29 december. Marc Milissen ontwierp de expo. Meer info via www.cultuurcentrum.be

De wanden hangen vol met weetjes en anekdotes.
Marco Mariotti De wanden hangen vol met weetjes en anekdotes.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.