36.000 krokussen aan 'dodendraad' langs Maasdijk

In Meeswijk worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van 'de dodendraad'.
Foto Mine Dalemans In Meeswijk worden 35.000 krokussen geplant ter herdenking van 'de dodendraad'.
Gisteren is in Maasmechelen de krokusroute gestart, een 18 kilometer lange lijn waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de 'dodendraad' stond opgesteld. "Hier stierven in 1918 twee kinderen omdat ze aan de stroomdraad bleven hangen", zegt Jos Hermans van de dienst Erfgoed. In het CC loopt ook een expo over WOI.

"We planten 36.000 bloembollen. Eén per 50 centimeter over de volledig afstand van 18 kilometer", klinkt het bij schepen van Cultuur Johan Wolk (CD&V). "Die lijn loopt grotendeels langs het fietsroutenetwerk en zal wit kleuren. De kleur van de vrede." De bloemen komen in het voorjaar van 2019 uit.


De Duitsers plaatsten tijdens de Eerste Wereldoorlog een draad tussen het bezette België en het neutrale Nederland van maar liefst 332 kilometer. De scheidingslijn startte aan de Noordzee en eindigde in het Nederlandse Vaals. "Maar 18 kilometer draad liep ook langs de Maasdijk in Maasmechelen. Twee kinderen bleven effectief aan de draad hangen en stierven", vertelt Jos Hermans van de Dienst Erfgoed.


Intussen loopt in het cultuurcentrum van Maasmechelen een expo over 100 jaar WOI genaamd Oorlogsmachinerie en Bevrijding. Het gaat om een sluitstuk van een reeks tentoonstellingen in het thema '14-'18 in onze gemeente. "Centraal in de expo staat de vliegenierschool in As, op de grens met Maasmechelen. De omgeving van de Mechelse heide was tijdens WO I een trainingsbasis voor Duitse soldaten." De expo die werd georganiseerd door de diensten cultuur, erfgoed en de heemkundige kringen, loopt nog tot 29 december. Marc Milissen ontwierp de expo. Meer info via www.cultuurcentrum.be (MMM)