19-jarige veroordeeld tot tien jaar cel voor brutale home invasion in Maasmechelen: rapper roept op om tiener vrij te laten

Bekir C. voor de strafrechtbank in Tongeren.
Karolien Coenen Bekir C. voor de strafrechtbank in Tongeren.
Bekir C. (19) uit Zutendaal is veroordeeld tot een effectieve celstraf van tien jaar, twee jaar meer dan de aanklager had gevraagd, voor een brutale gewapende home invasion. Die pleegde hij op 30 november 2018 samen met een minderjarige. De twee werden geïnspireerd door gangster-rappers. Een rapper postte zelfs een video online met een hallucinante weergave van de feiten. “Laat hem vrij anders mogen politie en rechters zich aan een kogel verwachten”, luidde de boodschap.

De bewoners van het huis, een koppel met een minderjarige tienerzoon, waren twee weken voor de brutale home invasion ook al het slachtoffer geworden van een inbraak. Toen gingen de dieven aan de haal met merkkledij van de zoon. Ze probeerden op dat moment ook tevergeefs in te breken in de kluis in de woning. Veertien dagen later vielen Bekir C. en zijn minderjarige kompaan tijdens het verjaardagsfeest van vader D. binnen in de woning om de kluis alsnog leeg te halen.

Schot in de arm

Gewapend met een geladen vuurwapen beukte Bekir C. de achterdeur van de woning in. Vader D. slaagde erin de minderjarige kompaan te overmeesteren. Bekir loste van dichtbij een schot en raakte vader D. in de linker bovenarm. Dat alles gebeurde voor de ogen van de minderjarige zoon T., die zijn vader te hulp schoot. Moeder D. verwittigde de hulpdiensten terwijl haar man bloedend de minderjarige indringer op de grond in bedwang hield. Bekir C. zelf kon vluchten. Hij beweerde achteraf dat hij het schot per ongeluk afgevuurd had tijdens een schermutseling, maar dat argument veegde de strafrechter in het vonnis van tafel. “Op basis van het deskundigenverslag staat het vast dat hij de kogel wel degelijk afgevuurd heeft om vader D. dodelijk te treffen.”

Gangster-rappers

De twee lieten zich inspireren door gangster-rappers beweerde de advocaat van de slachtoffers in de strafrechtbank in Tongeren. Ook de strafrechter verwees naar het milieu van de beklaagde Bekir C., waarin misdaad en geweld worden verheerlijkt. “Dat wordt bijzonder duidelijk in de YouTube-post van rapper Quinten C. Die liet met de hulp van onder andere de broer van de minderjarige beklaagde de feiten naspelen”, luidde de motivering van het vonnis. “Daarbij deelde hij op een weinig verhullende wijze mee dat politie en rechters een kogel kunnen verwachten wanneer de beklaagde niet vrijkomt. Het is onthutsend te moeten vaststellen dat de beklaagde in een milieu vertoeft waar criminaliteit op dergelijke wijze worden verheerlijkt.”

Schadevergoeding

Bekir C. werd naast de celstraf van tien jaar ook tien jaar ontzet uit zijn rechten. Hij moet een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro betalen aan vader, moeder en zoon D.  Er werd een deskundige aangesteld om de definitieve schade van de slachtoffers vast te stellen. Bekir C. zelf toonde alvast weinig schuldinzicht toen de strafrechter hem aanmaande om goed na te denken over zijn zware straf. “Het onderzoek trok op niets”, sloot hij af, net voordat hij geboeid werd weggeleid.