"Nog een laatste pintje, Bart. Op jou"

OVERVOLLE KERK EN VAT BIER IN PLAATS VAN KOFFIETAFEL OP AFSCHEID BART RAMAKERS (42)

In Café Carrera eren zijn vrienden Bart met een gratis vat.
Birger Vandael In Café Carrera eren zijn vrienden Bart met een gratis vat.
Zaterdagmiddag hebben vrienden, familie en kennissen afscheid genomen van Bart Ramekers. De 42-jarige uitbater van de buurtwinkel overleed vorige week zondag in een brand. Enkele uren eerder was hij in café Carrera nog naar de wedstrijd van de Rode Duivels gaan kijken. In hetzelfde café was er zaterdag ook een vat bier in plaats van de gebruikelijke koffietafel.

Het drama van vorige week zondag liet niemand in en rond Meeswijk onberoerd. De lokale kerk van de deelgemeente was dan ook veel te klein voor alle aanwezigen. Zo'n dertig mensen moesten de hele dienst buiten de kerk volgen. Het zegt veel over de populariteit van de vrijgezelle winkeluitbater.


De man overleed nadat hij door rook bevangen raakte in zijn eigen woning. Zijn broer Chris probeerde nog om Bart te redden, maar door de hitte en de rolluiken raakte hij niet meer binnen. Aan zijn huis werden later bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. Voetbalclub Eisden Sport, waar Bart jarenlang doelman was, liet zelfs een truitje van de ploeg bezorgen.

Bij het bidprentje werd een pintje gezet, want het was de laatste wens van Bart om met een vat bier zijn leven te vieren.
Birger Vandael Bij het bidprentje werd een pintje gezet, want het was de laatste wens van Bart om met een vat bier zijn leven te vieren.

Sportfiguur

Als doelman, als supporter van de rode duivels en als lid van Basketclub Maasmechelen stond sport centraal in het leven van Bart. Vandaar ook dat tijdens de dienst 'You'll never walk alone' te horen was. Verder klonken er ook liedjes van onder meer Frank Sinatra ('My Way') en Stan Van Samang ('Een Ster').


"We kwamen elkaar destijds zeker twee keer per seizoen tegen op het veld. Ik moest u regelmatig verdedigen. Je had een enorme drive, een goed schot en speelde steeds verstandig. Je was de beste ploegspeler in jaren bij Maasmechelen. Na de match had je in jouw smakelijk dialect ook altijd een nuchtere en eenvoudige analyse, steeds gepaard met een lekker pintje. Hopelijk komen we elkaar nog tegen", klonk het vanuit de basketwereld.

Vat bier, geen koffie

Opvallend was dus ook het vat bier in plaats van de koffietafel. Uiteraard was Taverne Carrera de locatie hiervoor. In dit café in Eisden-Dorp lag ook een rouwregister. Allemaal op initiatief van uitbater Davy Jeurissen.


Volgens hem was het altijd de laatste wens van Bart om met een vat bier zijn leven te vieren. Een DJ speelde de favoriete muziek van Bart.


"Vroeger was dit een dag dat we mensen voor de gek zouden houden, maar het afscheid vandaag is bittere realiteit", verwees Jeurissen zaterdag naar 1 april.