“Ik hoop dat ze u daarboven een gouden fiets geven”: afscheid van verongelukte Romain Paredis

Romain Paredis verongelukte tijdens een fietstraining.
RV Romain Paredis verongelukte tijdens een fietstraining.
Een overvolle aula bij crematorium De Tesch in Hasselt nam zaterdagnamiddag afscheid van Romain Paredis. De onlangs gepensioneerde zestiger verongelukte zondagvoormiddag 8 augustus op de fiets in Boorsem. “Gisteren zouden we naar Rodos reizen om onze veertigste huwelijksverjaardag te vieren", vertelde zijn vrouw. 

Ongeloof. Dat gevoel heerste zaterdag nog steeds bij de nabestaanden van Romain Paredis, zes dagen na het ongeluk. De altijd zo voorzichtige sportman liet nu zelf het leven in een verkeersongeval. Enkele honderden familieleden en vrienden waren getuigen van een bijzonder emotionele uitvaartdienst.

“Wie had ooit gedacht dat je nooit meer naar huis zou komen", vertelde zijn vrouw. “Je vertrok zondagochtend geruisloos uit de slaapkamer zodat ik niet wakker zou worden. Normaal zeg ik nog ‘voorzichtig he', net voor je vertrekt. Elke zondagochtend maakte je je rit met de vrienden van de Triatlonclub. Je deed dat zo graag. Honderd kilometer, voor jou was dat nog ‘peanuts’”, zei ze.

“Op 1 mei ging je met pensioen en kreeg je een nieuwe fiets. ‘De mooiste en beste fiets die er nu rondreed’, zei je fier. Je stelde hem zelfs op in je bureau en niet zomaar in de garage. Nog altijd was je in topvorm en steeds alert. Bijzonder voorzichtig en bezorgd om de anderen, en zo vaak om mij als we samen elektrisch gingen fietsen. En dan moet net jou dit overkomen.”

Familieman

Tijdens de dienst werden er prachtige foto’s getoond van Romain als jonge sporter, tijdens zijn legerdienst, en als jonge vader van twee kinderen. “Romain was een echte familieman, zijn vrouw en kinderen kwamen op de eerste plaats", wisten zijn oud-collega’s van het Fortiskantoor in Zutendaal waar hij directeur was. “En altijd fier als hij over zijn familie vertelde. Steeds positief en goedlachs. Heel punctueel en altijd fijn uitgedost. Een verzorgde nette man die oprecht in iedereen was geïnteresseerd.” 

Romain Paredis verongelukte tijdens een fietstraining.
RV Romain Paredis verongelukte tijdens een fietstraining.

Doedelzak

Liedjes van Jelle Cleymans en Stef Bos werden afgespeeld. Net als ‘Er was een tijd’ van Miel Cools die zingt over een koppel dat elkaar doorheen de jaren steeds beter leert kennen, tot er één van de twee overlijdt.

Ook de vrienden van Triatlonclub Maasland waren talrijk aanwezig. “We kunnen niet geloven dat je er op zondag niet meer bij zal zijn, we u niet meer zullen horen lachen. Geen fietsweekendjes, eindeloze babbels, zoveel gelukzalige momenten. We kunnen het niet geloven. Je was één van de dinosauriërs van de groep, je was er al bij sinds 1990. Wat gaan we je toch missen.”

Het petekind van Romain speelde aan het einde van de viering doedelzak terwijl iedereen een laatste groet mocht brengen. Na afloop werd het lichaam van Romain gecremeerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.