“Het is niet normaal dat je de verdachte van de moord op uw moeder tien jaar lang gewoon kan tegenkomen bij de bakker”

Advocaat van de dochter van het slachtoffer op de eerste assisendag van Lei B. (71), die na tien jaar terechtstaat voor de moord op zijn ex-vrouw

Nederlander Lei B. (71) daagde niet op voor zijn assisenproces in Tongeren. Ook zijn advocaten treden niet meer voor hem op.
Photonews Nederlander Lei B. (71) daagde niet op voor zijn assisenproces in Tongeren. Ook zijn advocaten treden niet meer voor hem op.
Voor het hof van assisen in Tongeren is vandaag het proces gestart tegen Lei B. (71). De zeventiger staat terecht voor de moord op zijn ex-vrouw Josée Widdershoven (°1945) uit Vucht bij Maasmechelen tien jaar geleden. Sinds enkele weken is de beschuldigde echter spoorloos verdwenen. Hij daagde ook niet op voor zijn assisenproces. “Het is niet normaal dat je als dochter tien jaar lang in angst moet leven”, sprak advocaat Bert Partoens de jury toe. “Het vertrouwen in justitie is voor de familie van het slachtoffer ernstig geschaad. Het is aan u om dit nu te herstellen.”

Voor het assisenproces tegen Lei B. zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo moet iedereen bij aankomst een identiteitscontrole en metaaldetector passeren. Er werd ook een relaiszaal met een scherm van het overzicht van de assisenzaal geïnstalleerd voor extra toeschouwers.

Voor de begeleiding van de beschuldigde moest alvast geen extra veiligheidspersoneel ingezet worden want Lei B. daagde, zoals verwacht, niet op. Dinsdag werd nog een bevel voor zijn aanhouding afgeleverd. Het assisenproces wordt nu bij verstek- dus zonder de aanwezigheid van de beschuldigde- verder gezet. Zijn advocaten treden ook al enkele weken niet meer voor hem op. Dat betekent dat als de beschuldigde na een eventuele veroordeling tijdig verzet aantekent, het hele proces moet worden overgedaan.

Openbare aanklager Patrick Boyen las bij aanvang de 46-pagina’s tellende akte van beschuldiging voor. Daarna stelden de advocaten van de burgerlijke partijen zich voor. Bert Partoens, advocaat van een van de dochters van slachtoffer Josée Widdershoven had een duidelijke boodschap voor de jury en het hof. 

Tien jaar lang in angst leven, ga ik hem tegenkomen? Gaat hij mij iets aandoen? Dat is niet normaal

Bert Partoens, advocaat van de dochter van het slachtoffer

Tien jaar lang in angst geleefd

Ik kan u verzekeren dat ik nooit zal vluchten voor iets wat ik niet gedaan heb,  verklaarde Lei B. in 2014 aan de politie. We kunnen dus veel afleiden uit zijn afwezigheid vandaag”, benadrukte Partoens.

Dat de dochter onmiddellijk na de moord haar vader zelf als verdachte had aangeduid had een reden, want dat doe je niet zomaar. “Het is niet normaal dat men als slachtoffer tien jaar moet wachten op gerechtigheid. Dat je de verdachte van de moord op je moeder zomaar kan tegenkomen bij de bakker. Dat je tien jaar in angst moet leven. Ga ik hem tegenkomen? Gaat hij mij iets aandoen? Het vertrouwen in justitie is ernstig geschaad. Het is aan u om dit vertrouwen te herstellen.”

Repro slachtoffer Josee Widdershoven.
Benoit De Freine Repro slachtoffer Josee Widdershoven.

Dochter vindt haar doodgeschoten moeder

Aangezien de beschuldigde niet kon verhoord worden, deden de speurders van de federale politie Limburg nadien, vroeger dan voorzien, het gerechtelijk onderzoek uit de doeken. Inspecteur Vanrusselt van de lokale politie LAMA beschreef hoe dochter C. op 13 december 2009 haar moeder vond. Josée werd bij thuiskomst doodgeschoten in haar auto, die ze in de garage van haar woning aan de Brugstraat in Vucht had geparkeerd. Het slachtoffer lag op haar rug, met haar benen naar buiten en het hoofd over de passagierszetel, haar sleutels nog in de hand. De lijkschouwing wees later uit dat ze door vijf kogels uit een .22 longrifle geweer werd neergeschoten. Een dodelijk schot raakte het slachtoffer onder haar rechteroog.

‘Ik schiet ze kapot!” Dat zei Lei B. meermaals tegen een bevriend motorrijder na een confrontatie met Josée bij de notaris

Vader vermoedelijke dader

Dochter C. verklaarde destijds onmiddellijk dat ze vermoedde dat haar vader, die een dominante persoonlijkheid heeft en vaak agressief uit de hoek kan komen, de dader was. Sinds 1995 waren moeder en vader verwikkeld in een vechtscheiding en hij had al meermaals gedreigd dat ze niet zou krijgen wat ze dacht. Tegen een buurvrouw had Lei B. ook al gezegd dat hij zijn ex zou vermoorden, tussen zijn koplampen of door haar met de hulp van zijn broers in een put te steken. “Ik schiet ze kapot”, had ook een bevriend motorrijder Lei meermaals horen roepen na de zoveelste confrontatie bij de notaris over de boedelverdeling.

Volgende week zullen nog een een 50-tal getuigen verhoord worden. Een aantal van hen, waaronder een bevriend wijnhandelaar van Lei B. uit Frankrijk die een mogelijke uitleg bood voor de belastende kruitsporen in zijn wagen,  zou al meegedeeld hebben dat ook hij niet aanwezig kan zijn.