"Cannabisolie niet legaal? Dan slepen we De Block voor rechter"

Papa Jean-Pierre en dochtertje Sofie.
Foto Karolien Coenen Papa Jean-Pierre en dochtertje Sofie.
Als het van Jean-Pierre Voncken en zijn vrouw Urszula Milata afhangt, slepen ze minister van Volksgezondheid Maggie de Block voor de rechter. Ze willen dat de minister de cannabisolie om hun dochter met epilepsie te behandelen, legaliseert.

Het koppel uit Maasmechelen zit met een dochter van een tweeling dat aan een zeldzame vorm van epilepsie lijdt. Twee jaar geleden gaven de artsen in Leuven Sofie op, en was ze officieel 'uitbehandeld'. Tot de familie op cannabisolie stootte. "Sindsdien is haar toestand zienderogen verbeterd", vertelt Jean-Pierre. "Twee druppeltjes per dag, maken van haar een heel ander kind. Normaal gezien leeft ze bijna constant in comateuze toestand. Maar we mogen eigenlijk geen cannabisolie gebruiken, want dat is illegaal in ons land."

Nederland

Al twee jaar strijdt Jean-Pierre tegen de legalisering van het medicijn, maar de minister heeft er geen oren naar. "Geen wetenschappelijk bewijs van de bijwerkingen en te weinig studies rond gedaan", klink het officieel. Alleen cannabis voor MS-patiënten in de vorm van een spray wordt toegelaten in ons land. Maar Voncken weigert op te geven. "We kunnen onze dochter toch moeilijk laten sterven in de legaliteit? Zolang het moet ga ik de olie illegaal blijven kopen in Nederland, waar het wél kan. Ook andere landen waaronder Spanje, Portugal en Polen staan er voor open. Minister de Block leeft nog in de vorige eeuw, denken we."

Debat

Op 24 september vindt er een debat met Maggie Deblock in Gent plaats, waar een honderdtal patienten aanwezig zullen zijn en waar de familie hun project en visie aan de minister zal tonen. "Indien we van Maggie Deblock een neen krijgen op onze vraag, dan gaan we de Belgische staat voor de rechter dagen, om zo ons recht op medicatie af te dwingen", besluit het gezin. (MMM)