Vroedvrouw Noëlla (60) zet op laatste werkdag, na carrière van 39 jaar, eigen kleinzoon op de wereld

Uitgerekend op haar laatste werkdag hielp vroedvrouw Noëlla haar derde kleinkind ter wereld met mama Roselien, papa Stein Hoefkens en baby Adriaan Hoefkens.
Mine Dalemans Uitgerekend op haar laatste werkdag hielp vroedvrouw Noëlla haar derde kleinkind ter wereld met mama Roselien, papa Stein Hoefkens en baby Adriaan Hoefkens.
Noëlla Simons (60) uit Maaseik sloot haar loopbaan als vroedvrouw afgelopen weekend in schoonheid af. In het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder hielp ze zaterdag haar dochter bevallen en zette ze haar kleinzoon op de wereld. “Maar je maakt je klik van oma naar vroedvrouw en doet gewoon je job.”

De strafste oma van het land woont ongetwijfeld in Maaseik. Noëlla Simons begon zaterdag aan haar laatste werkdag na negendertig jaar vroedvrouw te zijn geweest. Ze hielp al honderden mama’s bij de bevalling in het Sint-Franciscusziekenhuis. Dankzij haar dochter beleefde ze zaterdag de mooiste laatste werkdag die een vroedvrouw zich kan wensen. Ze mocht helpen bij de bevalling van haar eigen kleinzoon Adriaan. “Mijn dochter Roselien en schoonzoon Stein verwachtten hun tweede kind, en we wisten ongeveer in welke periode het kind geboren zou worden", vertelt ze. “Maar mijn laatste werkdag lag definitief vast. We lachten op voorhand nog dat het misschien wel eens zou kunnen samenvallen.”

Ik heb een klik moeten maken, want een bevalling gaat altijd gepaard met risico’s, dus je zet je emoties best aan de kant. Maar ik had me mijn laatste werkdag niet mooier kunnen voorstellen

Noëlle Simons (60)

Ernst

En de familie kreeg gelijk. Roselien werd zaterdagnamiddag rond 15 uur binnengebracht, en zondagochtend rond 7 uur zou ze bevallen. En oma? Die trok nog eens haar pak aan en zag haar derde kleinkind geboren worden. Adriaan is een flinke kerel van 51 centimeter en 3,730 kilogram. “Natuurlijk is dat bijzonder, je eigen kleinkind geboren zien worden. Ik had me mijn laatste werkdag niet mooier kunnen voorstellen. Maar op dat moment is het wel bittere ernst. Een bevalling gaat altijd gepaard met risico’s, en je zet je eigen emoties best aan de kant. Roselien is met een keizersnede bevallen. Alles is uiteindelijk vlot verlopen, maar ik heb een klik moeten maken.”

Ze werd meteen de eerste persoon op deze aardbol die de kleine Adriaan te zien kreeg. “Dat klopt, en dat is ook een heel fijn gevoel. Het doet misschien iets met een mens.”

Loslaten

Vandaag bezocht Noëlla haar vertrouwde kraamafdeling als oma en niet als vroedvrouw. “Het is even wennen, maar ik heb toch nog witte kledij aangetrokken. Ik help met wat kleine dingen, maar ik moet de rest zéker loslaten.” Of ze de job gaat missen? “Ik heb een dubbel gevoel. Ik heb mijn job altijd ontzettend graag gedaan, maar de digitalisering en het vele werken met de computer maakt het toch allemaal niet zo gemakkelijk meer op je zestigste. Het is goed dat ik kan rusten. En als ik mij thuis verveel, kom ik hier wel vrijwilligerswerk doen. Maar ik zal ook veel tijd doorbrengen met al mijn kleinkinderen.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jolien Donné

  Ooh ze was zoo een zachte lieve vroedvrouw! Geniet van je welverdiend pensioen

 • karel van zand

  Dikke proficiat:-) Geniet van je welverdiende pensioen en van je kleinkinderen

 • JENS VERBRUGGE

  Super vroedvrouw, heeft ons ook na de geboorte met raad en daad geholpen toen nog een gedeelte van het ziekenhuis in Bree lag. Dit was een topteam van vroedvrouwen ! Bedankt !

 • Roland Desnyder

  mooi afscheid van je carrière ;-)

 • Jef Van De Plas

  Heel leuk bericht, meet van dat aub