Van tien jaar naar vrijspraak voor man die Maaseikse jongeren zou geradicaliseerd hebben

Khalid Bouloudo
Foto Marc Baert Khalid Bouloudo
Twee leiders van de ‘Maaseikse filière’ zijn voor het Brusselse hof van beroep goed weggekomen. Mohamed Z. kreeg zelfs de vrijspraak nadat hij in eerste aanleg tien jaar cel had gekregen. Volgens het federaal parket gingen door hun toedoen verschillende jongeren strijden in Syrië.  Het hof achtte deze aantijgingen niet bewezen.

Opmerkelijk arrest van het Brusselse hof van beroep. Mohamed Z., die vorig jaar nog tien jaar cel kreeg voor het radicaliseren van een hele groep Maaseikse jongeren, werd vrijgesproken. Khalid Bouloudo uit Kinrooi, kreeg 3 jaar in plaats van de in eerste aanleg gegeven 10 jaar. Het hof van beroep achtte het niet bewezen dat Mohamed Z. een hele groep vooral jonge moslims uit Maaseik geradicaliseerd had en ertoe aangezet had naar Syrië te vertrekken. Ze zouden de leiders geweest zijn van die zogenaamde Maaseikse filière. Advocaten Jurgen Millen en Joke Feytons zijn naar eigen zeggen tevreden met de uitspraak van het hof: “Het gaat om een moedige beslissing van het hof", klinkt het. 

Syriëstrijders

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde in april vorig jaar negen verdachten tot celstraffen van drie tot 10 jaar, en sprak drie mensen vrij. Het onderzoek naar de verschillende betrokkenen begon toen speurders van de federale gerechtelijke politie die onderzoek voerden naar Sharia4Belgium merkten dat een aantal mensen die opdoken in de entourage van Fouad Belkacem hen bekend voorkwamen. Het bleek te gaan om mensen die in de eerste helft van de jaren 2000 verdacht werden van lidmaatschap van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), de Marokkaanse terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen in Madrid in maart 2004. Nader onderzoek wees volgens het federaal parket uit dat twee verdachten, Khalid Bouloudo en Mohamed Z., een hele groep vooral jonge moslims uit Maaseik geradicaliseerd hadden en ertoe aangezet hadden naar Syrië te vertrekken. 

Vijftien mensen, bij wie twee minderjarigen, zouden dat ook gedaan hebben. Kopstukken Khalid Bouloudo en Mohamed Z. gingen in beroep tegen hun veroordeling tot 10 jaar cel en het federaal parket ging in beroep tegen de vrijspaak van Bilal El Idrissi. Die laatste werd afgelopen zomer in Marokko opgepakt, eveneens op verdenking van terrorisme. Khalid Bouloudo, ook wel de ‘koekjesbakker’ genoemd, is wel veroordeeld maar krijgt een celstaf van 3 jaar met uitstel. Ook hij was in eerste aanleg tot 10 jaar cel veroordeeld. Bilal E.I. is, net als in de correctionele rechtbank, ook volledig vrijgesproken.

Francken

Begin 2018 wilde toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) Mohamed Z. nog zijn verblijfsrecht ontnemen. Zijn advocaat ging in beroep tegen de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Die oordeelde dat Vreemdelingenzaken te onzorgvuldig was geweest in de beoordeling van het gevaar voor de openbare orde of het recht op een privé- en gezinsleven. Volgens zijn advocaten zou Z. in thuisland Marokko gefolterd dreigen te worden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steven PIENS

    Dank u Belgische justitie voor uw onkunde en wereldvreemdheid!!

  • Roger Brouwers

    Terug 10000 stemmen bij voor vb