Tien extra speurders ingezet voor hoevemoord op Gerty (61) na sms-bom

Team moet tips over dood Gerty Vanhoef verwerken

Gerty Vanhoef.
RV Gerty Vanhoef.
Een team van tien speurders is ingeschakeld om de moord op de 61-jarige Gerty Vanhoef in de Damiaanhoeve in Elen te onderzoeken. Het gaat om een verdubbeling van de capaciteit om de tips na de sms-bom te verwerken. “Dit is een tijdelijke verhoging”, klinkt het bij de federale gerechtelijke politie.

Vorige week stuurde de federale gerechtelijke politie (FGP) maar liefst 7.000 berichten uit met de oproep tot getuigen in de moordzaak aan de Damiaanhoeve. De sms werd verstuurd naar 7.000 omwonenden en passanten die op 28 augustus tussen 18.10 uur en 18.45 uur onder de gsm-mast geregistreerd werden. Na enkele dagen kreeg het parket een twintigtal tips binnen.

“Om die allemaal grondig te kunnen verwerken en onderzoeken, hebben we de capaciteit verhoogd", legt Kris Vandepaer van de FGP uit. “Maar op zich is dat niets bijzonder. Dit is een tijdelijke maatregel. De doorsnee capaciteit kan variëren van vier tot zes personen per dag. Het hangt af van de taken die op een dag staan ingepland.” 

“We duimen”

“Het gaat om speurders die gespecialiseerd zijn in onderzoeken naar levensdelicten”, verduidelijkt de Limburgse persmagistraat Bruno Coppin. De tips - waarvan enkele zeer bruikbare - moeten voor een doorbraak zorgen in het onderzoek dat sinds de zomer muurvast zit. De familie hoopt op een goede afloop. “We duimen en wachten verder af", reageert dochter Elke Bohnen. 

De dader pleegde eerst de moord en stak daarna de Damiaanhoeve in brand.
Marco Mariotti De dader pleegde eerst de moord en stak daarna de Damiaanhoeve in brand.

Aangezien effectief alle passanten aan de gsm-mast een sms van de politie kreeg, bestaat de kans dat ook de dader de sms kreeg. Toch baseert de politie zich enkel op de nummers, en niet op de namen achter de nummers. Indien de dader geen gsm bij zich droeg, is traceren op die wijze moeilijker. De speurders hopen nog steeds verdachte voertuigen, fietsers, wandelaars te identificeren. De hoeve ligt vlak aan de Maas, op een steenworp van Heppeneert. Het is compleet afgelegen en  énkel bereikbaar via zandwegen.

Verhoor

Momenteel is enkel geweten dat Gerty met steken om het leven werd gebracht en dat haar man haar nog uit de woning kon sleuren. Hij liep daarbij zélf verwondingen op.  Onderzoek bleek dat ze door middel van geweld om het leven was gebracht. De brand werd aangestoken door onbekenden. Een buurtonderzoek en verhoor van de naaste omgeving leverden de eerste dagen niet veel op.

De brand was van ver zichtbaar. Een MUG-arts snelde ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat.
Marco Mariotti De brand was van ver zichtbaar. Een MUG-arts snelde ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat.

Geen vijanden

Vanhoef had geen vijanden of ruzies, en werd vooral herinnerd als een geliefde leerkracht in Maaseik. Kans bestaat dat er een roofmoord werd gepleegd, maar door de felle brand is moeilijk na te gaan of er spullen zijn gestolen. De 18de-eeuwse hoeve zat volledig onder het bluswater en roet. De brandhaard lag in de buurt van de zetel in de woonkamer. Haar echtgenoot zelf was de bewuste dag gaan verven bij kennissen en zag op weg naar huis de rookpluim aan zijn woning.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dorien Mast

  En is haar man al verhoord?

 • Donald Borremans

  En daar zetten ze 10 speurders op !?!

 • Lieve Vandamme

  Een naald in een hooiberg vinden....eigenaardige anekdote: man verwond bij het buitenslepen van zijn echtgenote????

 • Elisa Jansen

  Heel raar verhaal. De man zelf lijkt mij de eerste verdachte.

 • Jurgen Coenen

  Kunnen die nu niks alleen oplossen?