Staking duurt voort bij champignonkwekerij na vermeend geweld door werkgever

De werknemers van champignonkwekerij Jagersborg blijven staken.
Foto Dalemans De werknemers van champignonkwekerij Jagersborg blijven staken.
Al voor de vijfde dag op rij wordt er gestaakt bij champignoncultuur Jagersborg in Maaseik. De werknemers willen garanties over het op tijd uitbetalen van hun loon en plannen vandaag een blokkade.

Aanleiding voor de staking was een fysieke uitlating van eigenaar Jack Verdellen, die een werkneemster bij de hals genomen zou hebben tijdens een discussie over het uitbetalen van de lonen. Verdellen ontkent dat hij gewelddadig werd. Een honderdtal werknemers legde donderdag het werk neer, maar de werkgever zette meteen een dertigtal seizoensarbeiders in om dat te compenseren. "Ik probeer te redden wat er te redden valt, want de schade is aanzienlijk. Er is niet veel tijd om de champignons te plukken", zucht Verdellen. Zijn actie schept extra veel woede bij het personeel. "Dit pikken we niet", zegt Johan Nelissen van het ACV. "Door een hiaat in de wet komt de werkgever ermee weg. Een staking breken met uitzendkrachten is verboden, maar over seizoensarbeiders wordt niet gesproken. De eigenaar is nu helemaal niet gehaast om overleg te plegen." Dus staken de champignonplukkers voort tot ze harde garanties krijgen over het op tijd uitbetalen van hun loon.

Gijzeling

Alles verliep rustig met een stakingspost voor de deur, maar vanaf vandaag willen ze hardere acties. "Het plan is om de champignons te gijzelen. Uitgangen blokkeren, zodat ze niet vervoerd kunnen worden", zegt Nelissen.


Werkgever Verdellen is niet van plan toe te geven aan de vakbondseisen. "Ik ben best al ver tegemoed gekomen. Intussen probeer ik het bedrijf in de lucht te houden. Als er geen akkoord komt, zet ik de kwekerij in gekrompen versie verder, met eventueel een mechanisch pluksysteem." (ERS)