Héél dorp neemt afscheid van Gertje

FAMILIE DOET OP BEGRAFENIS NOGMAALS OPROEP NAAR GETUIGEN

Voor de begrafenis werd er een groot scherm geplaatst in de tuin van het kerkje.
TONY VAN GALEN Voor de begrafenis werd er een groot scherm geplaatst in de tuin van het kerkje.
Zowat gans Heppeneert nam zaterdagvoormiddag afscheid van de vermoorde Gerty Vanhoef. De goedlachse vrouw werd eerder in haar woning op gewelddadige wijze om het leven gebracht. "We doen nogmaals een oproep naar getuigen", zegt dochter Elke Bohnen.

De uitvaart van Gerty Vanhoef (61) moest er één zijn van hoop. De hoop dat er eindelijk antwoorden zouden volgen op de vele vragen. Vanhoef werd dinsdag 28 augustus dood aangetroffen in de Damiaanhoeve. Wat eerst leek op een fatale woningbrand, bleek plots een moord te zijn.


"Het is moeilijk om vandaag de juiste woorden te vinden", las neef Jo voor. "De grote reis voor tante Gertje is onverwacht begonnen. Het leed dat wij nu meemaken is niet uit te spreken. De leegte die achterblijft is met geen woorden te beschrijven."

Gerty Vanhoef, getekend op het bidprentje.
RV Gerty Vanhoef, getekend op het bidprentje.

"Vrouw uit de duizend"

Gerty - door velen Gertje genoemd - was jarenlang juffrouw geweest en had een geliefde reputatie. "Tante Gertje was een bijzondere vrouw, eentje uit de duizend. We willen stilstaan bij wie zij was en is. Ze streefde in haar leven naar liefde, warmte, menselijk geluk, en altijd op een eenvoudige manier. Voor haar was de aanwezigheid belangrijk en ze gaf ons zoveel. Die herinnering maakt niemand stuk. Ze heeft als sterke moeder van haar gezin gemaakt tot wat het nu is."

Tekening

Er werd verwezen naar haar strijdlust. "Je vocht voor je gezondheid, tegen het water uit de Maas en nog zoveel andere dingen. Je wilde ons nog niet verlaten. Rust nu maar uit, je hebt je best gedaan." Opvallend was de tekening op het bidprentje. "Dat is het portret van mama", zegt dochter Elke Bohnen. "Mijn zus heeft dat de voorbije dagen getekend. We verwerkten er ook de zon en het hart in. Dat verwijst naar het plezier dat mama altijd beleefde met haar kleinkinderen. Ze zong altijd samen met hen het liedje van Willy Somers. 'Laat de zon in je hart, ze schijnt toch voor iedereen, geniet van het leven'. Beide kinderen kennen dat liedje vanbuiten dankzij haar."

Antwoorden gezocht

De familie doet in één ruk een oproep naar getuigen. "We willen zo graag antwoorden op onze vragen. We doen nog eens een oproep naar getuigen. We hebben vertrouwen in het werk van de lokale en federale gerechtelijke politie."


Wie die bewuste avond rond 18 uur vreemde handelingen zag in de omgeving van de Damiaan, of andere aanwijzingen heeft wordt verzocht contact op te nemen met de FGP. Dit kan via het nummer 0800 30 300. Discretie wordt volgens de speurders verzekerd.