Garagepoorten weigeren dienst en auto’s starten niet: zendmast in Maaseik blijkt boosdoener

screenshot VTM NIEUWS
Een zendmast op de Maastrichtersteenweg in Maaseik heeft problemen veroorzaakt bij buurtbewoners. Zo weigerden garagepoorten dienst en troffen bewoners 's ochtends hun wagen aan met alle ruiten geopend. Hun wagens konden ook niet gestart worden. Intussen blijkt het mysterie opgehelderd: onlangs is er op de mast een frequentie voor DAB+-radio geïnstalleerd. Ontvangers aan garagepoorten, die de frequenties moeten filteren, zouden dat onvoldoende doen.

‘Het Belang van Limburg’ bracht de problematiek vandaag ter sprake. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik (Open Vld) ontving een vijftiental meldingen. Er is één specifiek automerk waarbij het probleem opduikt.

"Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) bevestigde het probleem met de zendmast. De geïnstalleerde frequentie voor digitale radio is correct, maar blijkbaar ligt het probleem bij de wagens en de ontvangsttoestelletjes van de garagepoorten. De ontvangers in wagens en garagepoorten gaan in conflict met de frequentie voor DAB+.”

Zeker tien euro kosten
“Voor de poorten kan een filter het probleem al verhelpen. De installatiekosten bedragen tien tot twintig euro. Voor de auto's zouden de getroffen mensen naar hun garage moeten stappen om te zien hoe het probleem kan worden opgelost. De mensen van het BIPT zullen ook nog ter plaatse komen", zegt Tollenaere. 

Het is nog niet duidelijk of en op welke wijze de getroffen personen hun kosten kunnen verhalen. De burgemeester vreest dat het aantal klachten nog kan oplopen, want momenteel is het verlofperiode en zijn veel mensen niet thuis. De bewuste zendmast staat op het terrein van het hoofdkantoor van de politiezone Maasland.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Amonski

  DAB nog niet de voordelen van ontdekt... Helft van de tijd hoort ge niks, toch meer dan dat er ruis is op FM

 • Don Tessers

  De pers zwijgt. Nederland rolde een testfase 5G uit en bij de start vielen met honderden de vogels dood uit de lucht. Wat zal het straks worden? Onze gezondheid staat op het spel en de elite wil geld verdienen.

 • peter colson

  Iedereen wil hip zijn met 'hightech'. Deuren openen op afstand en dergelijke want manueel is voor het lage soort van mensen. Maar ipv dat ze dan deftig materiaal kopen kan het dan weer niet goedkoop genoeg bij de chinees. Ik ben zelf elektronica-technieker, maar zo'n rommel komt bij niet binnen daar ik de gevaren ervan ken. IoT, the hype, maar zo lek als een zeef

 • Albert De Vries

  "Autosleutels en garagepoorten maken bij ons meestal gebruik van de frequenties 433,92 en 868 mHz. Allebei spiegelfrequenties van de VRT-mux 12A (216,928 mHz). Plus is er het feit dat spiegelfrequenties een bekend én normaal fenomeen zijn in een onmiddellijke straal tot pakweg 150-200 meter van de mast"... Kort gezegd, Broadcast Partners kan dus hun harmonischen niet de baas... Slecht bezig Broadcast Partners

 • John Stahl

  Dat hun elektronica het laat afweten is niet het ergste. De effecten op korte termijn van deze Elektro-Magnetische straling kunnen zijn.., hoofdpijn, slapeloosheid, concentratiestoornissen. Op lange termijn, beschadiging DNA, kanker. En dan moeten ze 5G nog uitrollen.