Burgemeester Maaseik wil processierups zwaarder aanpakken: “Volgend jaar zetten we helikopters in”

processierups
Kos processierups
Als het van burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) afhangt, worden er volgend jaar helikopters ingezet in het bestrijden van de processierups. Met biocide zouden dan grotere gebieden kunnen worden aangepakt. “Nu is het een traag en veel te duur proces", zegt Tollenaere. “De bestrijding ervan neemt een hele dag in beslag en dan blijft de kans bestaan dat de beestjes terugkeren.”

In Maaseik krioelt het van de processierupsen en het bestrijden ervan op de huidige wijze is niet effectief genoeg. Enkel volwassen bomen aanpakken, waar de rupsen nog verspreid zitten, neemt één ganse dag in beslag. De kans bestaat dan ook nog dat de beestjes terugkeren. “Dat is onbegonnen werk en onbetaalbaar", zegt Tollenaere. “Het privébedrijf komt en zuigt de nesten van de bomen. We betalen het bedrijf 150 euro per uur en de zuiginstallatie is ook zeer duur. We hebben wel beslist in het college dat we het budget gaan verdubbelen zodat de aannemer kan doorwerken en eventueel ook opnieuw kan terugkomen indien nodig.” 

BELGA

Als dat budget op is, wordt opnieuw samengezeten. “Samen met de kosten van de preventieve behandeling gaan we dan al richting 100.000 euro dit jaar. We blijken ook de enige gemeente te zijn die op privéterreinen nesten opzuigen. In andere gemeenten moeten mensen zelf aannemers contacteren om te komen branden of opzuigen.” Tollenaere wil contacten leggen met hogere overheden, want volgens hem gaat het over volksgezondheid en overstijgt het de lokale problemen. “Het is te veel voor de burgers en ook een bedreiging voor het fietstoerisme en voor de jeugd die hier op bivak komt in onze mooie natuur. Voor volgend jaar willen we zwaardere middelen zoals in Duitsland, waar men met vliegtuigen en helikopters werkt.”

Kampplaats

Bij voetbalclub SSD in Opoeteren was het prijs. Daar verblijven momenteel een tachtigtal kinderen met twintig begeleiders op voetbalkamp. “Zaterdag en zondagavond is dat zowat begonnen", klinkt het bij KVC Kessel-Lo. “Een aantal kinderen hadden last van jeuk en stonden vol uitslag. We dachten eerst dat het om een reactie ging op de felle zon, maar al snel bleek het om de processierups te gaan. De terreinverantwoordelijke had eerder nochtans controle uitgevoerd op de bomen grenzend aan de binnenzijde van de kampplaats. Maar wat verderop hingen dan toch nog heel wat nesten in de eikenbomen.”

De vereniging belde de huisarts die bepaalde medicatie en zalf voorschreef. “Een speciale firma is intussen de extra nesten komen weghalen en net vandaag zijn alle kinderen gaan zwemmen dus kunnen ze er een dagje tussenuit. Eén speelveld mag gebruikt worden, maar de bossen ingaan is te riskant.”

Volgens Tollenaere moeten jeugdverenigingen momenteel niet vrezen voor overlast en zijn er ook geen groepen die hun verblijf in het bosrijke Maaseik hebben afgezegd. 

Johan Tollenaere (Open Vld), de burgemeester van Maaseik.
Marco Mariotti Johan Tollenaere (Open Vld), de burgemeester van Maaseik.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mathieu Peeters

  En als je toch iets wil verbeteren laat dan de melder niet moeten betalen aan de brandweer als ze komen. Wij hebben op ons eigendom geen eikenbomen staan, maar wel op St Jansberg en als wij dan bellen voor dat ongedierte moeten wij betalen voor bomen die zelfs niet op onze eigendom staan. Mooie regeling is dat dan weer , uitgedokterd door de fameuze gemeente van Maaseik.

 • Griet Maes

  Dus hij wil met gif alle processierupsen, maar ook alle andere rupsen en daaropvolgend ook duizenden vogels en andere organismen vermoorden? Goed bezig! Hopelijk kan iemand hem aan z'n verstand brengen dat dat niet de oplossing is en dat er heel wat andere, milieuvriendelijke, oplossingen zijn! Trouwens, de overlast van processierupsen gaat op en af. Toen ik jong was, zijn er ook een paar jaar veel rupsen geweest. Maar dat ging vanzelf over en pas nu, 20 jaar later, is er opnieuw overlast.

 • Karel Van Biezen

  Gif sproeien met helikopters? Al eens stil gestaan bij de gevolgen voor tal van andere organismen en dat het gif hierdoor overal zou komen waar het niet moet terecht komen? Zo’n uitspraken en acties mag je verwachten van een eco-analfabeet zoals deze economist - jurist. In juli vliegen de vlinders uit en zal de overlast afnemen. Dergelijke plagen komen doorgaans in golven voor en het kan best dat volgend jaar er weinig zijn. Sluipwespen, vogels en kevers zijn natuurlijke vijanden.

 • Stefanie Desmet

  Als dat selectief kan, maar om nu alle verschillende rupsen te gaan verdelgen in en rond die bomen is een slecht idee, krijg je nog meer verstoring van de biodiversiteit en de daarmee samenhangende plagen!

 • RENE LENAERTS

  gevolgd door tanks en artillerie???