Arbeiders blokkeren toegang bij champignonkwekerij

JACK VERDELLEN VAN CHAMPIGNONCULTUUR JAGERSBORG BELOOFT BETERSCHAP

Arbeiders slepen houten paletten aan bij Champignoncultuur Jagersborg.
Mine Dalemans Arbeiders slepen houten paletten aan bij Champignoncultuur Jagersborg.
Een dertigtal arbeiders heeft gisteren geprobeerd om de poorten bij Champignoncultuur Jagersborg te barricaderen. Ze willen dat baas Jack Verdellen hun loon tijdig betaalt en werkzekerheid kan garanderen. "Maar dat kan ik niet. We zaten lang in slechte papieren, maar er komt beterschap", zegt hij voorzichtig. Donderdag vindt in Brussel een poging tot verzoening plaats tussen vakbond en directie.

Tot een effectieve barricade kwam het er nog nooit, maar gisteren was de maat vol voor de bijna 100 champignonplukkers in Maaseik. Om 5.30 uur werden de houten paletten bovengehaald, de heftrucks voor de poorten gereden en zelfs het werkmateriaal verstopt. Allemaal bedoeld om de enkele tientallen Poolse seizoensarbeiders te verhinderen binnen te geraken en de directie te dwingen tot overleg. "Het handgemeen tussen de directeur en een werkneemster vorige week was de druppel, maar hier wordt al langer gewerkt in een gespannen sfeer", vertelt Johan Nelissen van de ACV. "Het gaat dan vooral om de financieel slechte situatie van dit bedrijf. De arbeiders die hier al aan een minimumloon werken, moesten vaststellen dat hun loon geregeld te laat gestort werd. Vorige week bleek dat weer een dag te laat te zijn. Voor sommigen scheelt dat veel op het einde van de maand."


Over de schuldenberg van Champignoncultuur Jagersborg valt voor de ACV veel te zeggen. De directie zit met een afbetalingsplan, heeft voor 700.000 euro schulden bij de RSZ en zit met een maandelijkse huurprijs van liefst 27.000 euro voor het gebouw. "En het is vooral de familie Banken - de eigenaar van het gebouw - die hiermee gebaat is. Zij strijken nu jaarlijks 300.000 euro op en kunnen op die manier de verliezen van hun eigen bedrijf in Bree wegwerken. Het personeel is de onzekerheid beu. Dit is voor niemand een goed verhaal."


Directeur Jack Verdellen bevestigt de financiële moeilijkheden, maar is de toestand aan het verbeteren. Hij vindt dat de vakbonden overdrijven en zegt dat het afbetalingsplan werkt. "Ook de omzet is beter, maar ik kan simpelweg geen garantie bieden. Vorig jaar hebben we pech gehad met schimmel. En wat de seizoensarbeiders betreft: die werken hier tijdens het jaar ook. Die mag ik nu eenmaal inzetten, net omdat deze sector afhankelijk is van de oogst."

De heftrucks werden voor de poort gereden, zodat de seizoensarbeiders niet binnen konden.
Mine Dalemans De heftrucks werden voor de poort gereden, zodat de seizoensarbeiders niet binnen konden.

Geldschieter

Intussen zou een bedrijf uit Oud-Turnhout met enkele miljoenen euro's over de brug komen. Over die mogelijke financiering wilde Verdellen niets kwijt. Hij vreest dat de staking de onderhandelingen alleen maar zal bemoeilijken. "We willen deze situatie zelf ook zo snel mogelijk afronden. Vanavond heb ik nog contact met de Boerenbond, en deze week willen we een overleg met de burgemeester van Maaseik. Maar dan moet ook de directie meewillen", besluit Nelissen (ACV).

Johan Nelissen (ACV).
Mine Dalemans Johan Nelissen (ACV).