“We zijn de strijd tegen de processierups aan het verliezen”: burgemeester van Kinrooi vindt dat inschakeling Civiele Bescherming te laat komt

Benoit De Freine
Wie stopt de processierups? Volgens berekeningen zouden er alleen al in Maaseik duizenden nesten zijn. Het lijkt wel dweilen met de kraan open, maar de Civiele Bescherming nam vrijdag toch al de Diestersteenweg onder handen, om vanaf volgende week de zware middelen in te zetten. “We zijn de strijd helemaal aan het verliezen", alarmeert Jo Brouns (CD&V), burgemeester van buurgemeente Kinrooi waar het probleem ook woekert.

Op vraag van de Maaseikse burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) is de Civiele Bescherming ingeschakeld in zijn stad. Vier werkkrachten kwamen vrijdagvoormiddag naar het gemeentehuis om de probleemzone mee in kaart te brengen. “Vanaf 13 uur hebben ze Diestersteenweg onder handen genomen", vertelt schepen Edgard Stijven. “Dat gebeurde vooral aan de begane grond, de lage nesten werden verwijderd met een brander. Een externe firma is ook nog bezig met het wegzuigen van heel wat nesten, maar straks gaan we alles evalueren.”

Duizenden bomen

Afhankelijk van die resultaten worden maandag alle zware middelen doelgericht ingezet. “Branders, hoogtewerkers, noem maar op. De ganse week zal er gewerkt worden op verschillende plaatsen. Het gaat volgens onze berekening om duizenden nesten in duizenden bomen.” 

De provincie doet zijn best, maar naar volgend jaar toe moeten we dit anders gaan aanpakken. Er moet vanuit Vlaanderen meer steun komen, want nu is het dweilen met de kraan open

Burgemeester Jo Brouns
Verdelging van de processierupsen door de Civiele Bescherming.
Benoit De Freine Verdelging van de processierupsen door de Civiele Bescherming.

Burgemeester Jo Brouns (CD&V) van buurgemeente Kinrooi vindt de inschakeling van de Civiele Bescherming goed, maar trekt nog eens extra aan de alarmbel. “Wij vragen vanuit heel Noord-Limburg samen met de brandweer al langer voor extra hulp. Het zwaartepunt ligt misschien wel in Maaseik, maar Molenbeersel in Kinrooi, Bree, Bocholt en een deel van Meeuwen-Gruitrode kampen met evenveel problemen.”

Vier keer méér zalf

Brouns gaat nog een stap verder en is kritisch. “We moeten eerlijk zijn, we verliezen momenteel de strijd en zijn niet opgewassen tegen de rups. De warme zomer speelt in ons nadeel, maar er is ook geen degelijk algemeen plan. De provincie doet zijn best, maar naar volgend jaar toe moeten we dit anders gaan aanpakken. Er moet vanuit Vlaanderen meer steun komen, want nu is het dweilen met de kraan open. We hebben een uitgebreide rondvraag gedaan bij heel wat apothekers in de regio. Daar horen we dat er tot drie en soms zelfs vier keer meer zalf werd verkocht tegen de rups in vergelijking met vorige zomer. Dit gaat over volksgezondheid en daar moet serieus mee worden omgegaan.”

Brouns wil ook Agentschap Natuur en Bos mee aan tafel, net als de milieudiensten. “We hebben alle inzet nodig om dit probleem samen aan te pakken. Zomaar overal sproeien gaat niet lukken, want dan beschadig je andere dier- en plantensoorten in de natuur, maar dit laten blijven woekeren is ook niet. De mensen kunnen er tot een bepaalde hoogte mee leren leven.” De provincie subsidieert de gemeente inzake bestrijdingsmiddelen, maar de kosten van de externe bestrijdingsfirma zijn voor de gemeentekas. In Maaseik zitten ze al meer dan 100.000 euro voor één zomer. 

Verdelging van de processierupsen.
Benoit De Freine Verdelging van de processierupsen.
Een duidelijk nest.
Benoit De Freine Een duidelijk nest.
Een zak vol rupsen.
Benoit De Freine Een zak vol rupsen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Schrijvers Marc

    Wie er last van heeft aloëvera plant helpt direct gewoon stengel van plant afbreken goed insmeren met de pulp van stengel. 10min erna geen last meer van