“40 graden meegeven als weerman, een onwezenlijk gevoel”, Ruben Weytjens houdt hart vast voor donderdag

Photo News
Een kwartier deed hij er over, om op enter te duwen toen hij zijn laatste weerbericht de wereld instuurde. Maar de Limburgse weerman Ruben Weytjens is zo goed als zeker: donderdag wordt het 40 graden in onze provincie. “Ik besef het nog niet, het voelt bijna onwezenlijk”, vertelt hij.

“Op 20 augustus 2009 werd in Kleine Brogel 38.2°C gemeten, de hoogste waarde ooit tot dusver", vertelt Weytjens in zijn laatste weerbericht. “Vorig jaar werd het in Hechtel-Eksel 38.8°C, maar ik twijfel aan de waarde van die meting. Kleine Brogel is al decennia lang een referentie, Hechtel-Eksel is dat niet.”

“Hoe hoog de temperatuur donderdag zal oplopen zal pas op het laatste moment blijken, op basis van diverse details maar de droogte zal bijdragen tot de enorm hoge temperaturen. De kans dat we het record verbreken is volgens de actuele weerkaarten zelfs meer dan 80%.”

Veilige marge

Nochtans is het volgens Weytjens vooral een psychologische drempel. “We wisten allemaal dat dit er ooit zat aan te komen in de volgende jaren. En zolang er geen 4 voor staat, heb je een veilig marge, een bepaalde gevoel van veiligheid. En nu is het dan bijna toch zover. Het besef is er bij mij nog niet, het voelt écht waar alsof ik droom.”  

Voor Weytjens is dit een zoveelste bewijs dat het klimaat opwarmt, en zelfs sneller dan men zou denken. “Dit wil niet zeggen dat we nu elk jaar de 40 graden gaan halen, en zéker niet meerdere dagen achtereen. Hittegolven van meerdere dagen 38 graden gaan we wel vaker meemaken. Alleen voel je dus weinig verschil tussen 38 en 40 graden.”

Lommelse Sahara

De meest hete plekken gaan we vinden in gebieden waar weinig vegetatie te vinden is. “Absoluut de Lommelse sahara, of andere droge heidegebieden. Mochten we nu op 40 graden uitkomen, dan zou dat een gigantische verbetering zijn van het oude record. De voorbije 50 jaar gedurende 4.600 zomerdagen kwam het kwik nooit ergens tussen de 38,2 en 40 graden. Als dat nu plots wel 40 wordt, verbreken we het record met bijna twee volle graden in één keer.” Meer info via ww.rubenweytjens.be
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.