Versailles van Etikhove raakt niet verkocht

NIEUWE PRIJS VIER KEER LAGER DAN OORSPRONKELIJKE ACHT JAAR GELEDEN

Het 'Versailles van Etikhove' raakt maar niet verkocht. Na acht jaar staat de enorme woning met spectaculaire tuin nog steeds te koop en is de prijs intussen al ruim gehalveerd. "Vast staat dat er vooral buitenlandse interesse is. De Vlaming verkiest duidelijk nog altijd een fermette", zegt eigenaar Leo Cloostermans (74), die het nu via een openbare verkoop probeert.

Wie de oprijlaan langs de Vlaamse Ardennenstraat oprijdt, valt meteen van de ene verbazing in de andere. De woning omvat niet enkel een woongedeelte van 725 vierkante meter, maar ook een ontspanningsgedeelte dat nog eens 330 vierkante meter beslaat. Daarin bevindt zich onder andere een ruim overdekt zwembad en een wintertuin met eet- en zithoek. Boven is er nog een fitnessruimte, een bar en een uitkijktoren met jacuzzi die je een prachtig zicht op de Vlaamse Ardennen én op de spectaculaire tuin biedt. Die is ontworpen en ingericht door landschapsarchitect Jacques Wirtz en wordt wel eens het Versailles van Etikhove genoemd. "Hij stond zowat in alle mogelijke tijdschriften en publicaties die maar iets met tuinen te maken hebben", vertelt de 74-jarige eigenaar Leo Cloostermans. Achteraan de tuin bevindt zich ook nog eens een geklasseerde boomgaard. "We hebben veel moeite gedaan om de natuur tot zijn recht te laten komen en hopen dat de volgende eigenaar dat ook zal doen." Verder op het domein vind je ook bijgebouwen met stallingen met daarin ingerichte paardenboxen, een bureel en keuken en een conciërgewoning die nog eens twee slaapkamers en een badkamer herbergt.

Prachtige gemeente

Cloostermans (74) stond destijds aan het hoofd van een fabriek die koperen producten vervaardigt. Vandaar dat er ook een koperen dak op het huis ligt. Over het waarom van de verkoop wil hij liever niets kwijt. "Dat is een privé-aangelegenheid", klinkt het kort. Vast staat dat de verkoop niet van een leien dakje loopt. Zo staat de gigantische eigendom intussen al acht jaar te koop. "De oorspronkelijke vraagprijs bedroeg 5,5 miljoen euro. Een prijs die nog ver beneden de effectieve kostprijs ligt", aldus Cloostermans. "Toch bleek dat nog te veel te zijn. Toegegeven: we hebben de woning toen niet laten schatten. Daarna hebben we de prijs verlaagd en is de miserie begonnen: geïnteresseerden wachten af omdat ze denken dat we de prijs nog verder zullen laten zakken of krijgen de indruk dat er iets aan de hand is met de woning. Maarkedal is dan wel een prachtige gemeente, maar het is ook Waregem of Sint-Martens-Latem niet: gemeentes die omwille van hun ligging beter in de markt liggen."

Geen fermette

Ook de eerder hedendaagse stijl van de woning, lijkt niet iedereen aan te spreken. "De Vlaming heeft duidelijk nog altijd een voorkeur voor fermettes. We krijgen dan ook vooral buitenlandse geïnteresseerden over de vloer."

Openbare verkoop

De gehele eigendom wordt nu openbaar verkocht. Na de eerste zitdag werd de prijs voor de woning met tuin gebracht op 1 miljoen euro. De prijs voor het aanpalende stuk grond staat nu op 100.000 euro en een stuk bos werd op 23.000 euro ingesteld. De tweede zitdag vindt plaats op donderdag 8 december om 14 uur in zaal Paul de Pierre, Nederholbeekstraat 135 in Etikhove.

De woning met spectaculaire tuin wordt nu openbaar verkocht.
Thomas Vandewalle De woning met spectaculaire tuin wordt nu openbaar verkocht.
In het ontspanningsgedeelte bevindt zich onder andere een zwembad van 16 op 5 vierkante meter.
Thomas Vandewalle In het ontspanningsgedeelte bevindt zich onder andere een zwembad van 16 op 5 vierkante meter.