Enkele uren voor deurwaarder komt brandt woonkamer volledig uit: koppel opgepakt op verdenking van brandstichting

Aan de buitenkant is er van de gevolgen van de brand nauwelijks iets te zien, maar de schade op de benedenverdieping is zo groot, dat het huis onbewoonbaar is verklaard.
Ronny De Coster Aan de buitenkant is er van de gevolgen van de brand nauwelijks iets te zien, maar de schade op de benedenverdieping is zo groot, dat het huis onbewoonbaar is verklaard.
Een koppel uit Maarkedal is gearresteerd in verband met een brand in de nacht van zondag op maandag in hun huurwoning aan de Rozenstraat in Nukerke. Het parket verdenkt de bewoners van opzettelijke brandstichting. Ze hadden van de vrederechter het bevel gekregen om het huis te verlaten. Vandaag zou een deurwaarder daarvoor langskomen.

De brand ontstond maandagochtend rond drie uur. Het was de man die in het huis ernaast woont, die alarm sloeg. “Ik werd gewekt door het gepiep van een brandmelder. Eerst dacht ik dat er bij ons iets aan de hand was, maar ik zag rook noch vuur en merkte uiteindelijk dat er bij de buren rook naar buiten sloeg”, begint de man te vertellen.

“Ik ben nog om een tuinslang gehold om te beginnen blussen, maar het vuur was binnen in het huis gebleven en daardoor bij gebrek aan zuurstof vanzelf gedoofd. Mijn buren waren toen al naar buiten kunnen lopen. Terwijl heb ik de brandweer gebeld”, vertelt de man.

Onbewoonbaar

Het vuur heeft gewoed in de woonkamer van de sociale woning. En hoewel het om een kortstondige brand ging, is de schade zo groot dat het huis onbewoonbaar is geworden. Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde, heeft een branddeskundige aangesteld om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen. Alles wijst erop dat het vuur is aangestoken.

Het koppel dat in het huis woont, is opgepakt op verdenking van brandstichting. Ze huurden het huis van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen. Omdat huurachterstanden zich bleven opstapelen, had de huisvestingsmaatschappij een procedure opgestart bij de vrederechter. Die besliste onlangs dat het gezin het huis moest verlaten. Vandaag zou een deurwaarder op basis van dat vonnis langskomen voor de uitzetting.

“Deurwaarders kwamen hier de voorbije jaren om de haverklap aanbellen en ik wist wel dat dit niet kon blijven duren. Maar dat de zaak uiteindelijk zou uitdraaien op een brand, dat hadden we toch niet kunnen denken. Hoe radeloos en dom kan een mens wel zijn”, bedenkt een buur die het koppel goed kent.

Ook zaterdag al brand

Zaterdag was de brandweer ook al naar het huis aan de Rozenstraat moeten hollen voor een kleine brand. Het koppel, dat twee kinderen heeft van 8 en 9 jaar, is gearresteerd. “Het parket zal vandaag of morgen beslissen of ze worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter”, meldt het parket. 

De onderzoeksrechter moet dan beslissen over de aanhouding van het koppel. Voor brandstichting bij nacht in een bewoond pand voorziet de wetgeving zware gevangenisstraffen.

De politie heeft het huis verzegeld.
Ronny De Coster De politie heeft het huis verzegeld.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Hom

  Triestige zaak om daar kind te zijn. Hopelijk wordt er gezorgd voor een goede opvang voor de kinderen én worden de ouders (financieel) begeleid

 • jef de boeck

  Tja , als je mensen in het nauw drijft en geen oplossing of uitweg biedt , gebeuren er zulke radeloze voorvallen.

 • Mike Dobbels

  Morgen in de krant... Famillie zoekt dringen huurhuis of opvang voor henzelf en hun kinderen... ze moeten hun huisje verlaten... blablabla... allemaal de schuld van de sossen...

 • Peggy Geerts

  Ik begrijp niet dat ze zulke mensen geen verplichte maatregel als schuldbemiddeling of budgetbeheer opleggen ipv hen uit huis te zetten . Nu zijn er enkel maar verliezers , en die kids weer de grootste dupe ocharme .

 • DANIELA ROSIC

  En dan komen zo'n wanbetalers bij privé personen huren en die kunnen ze niet zo gemakkelijk buiten krijgen vooral niet met twee kinderen. Is het buiten zetten bij een sociale woonmaatschappij de oplossing ? Ze zouden ze beter verplicht financieel begeleiden ttz hun financien beheren.