"Geen restaurant deed het ons al voor"

PAUL DE PIERRE MET 2 FINALISTEN NAAR CLUB PROSPER MONTAGNÉ-WEDSTRIJD

Fabian Bail en Paul-Henri Cuvelier in hun restaurant Paul de Pierre.
Foto DCRB Fabian Bail en Paul-Henri Cuvelier in hun restaurant Paul de Pierre.
Chef Fabian Bail van restaurant Paul de Pierre en zijn zaalmeester Paul-Cuvelier zijn finalist voor de gastronomische wedstrijd Club Prosper Montagné. "Voor de eerste keer levert eenzelfde restaurant zowel de finalist van 'Eerste Maître d'Hôtel van België' als die van 'Eerste Kok van België", zegt Paul-Henri fier.

Fabian en Paul-Henri zijn niet aan hun proefstuk toe in de Prosper Montagné-wedstrijd. Fabian kreeg twee jaar geleden al brons tijdens de wedstrijd en Paul-Henri wist vorig jaar zilver te veroveren. "Nu gaan we voor de eerste plaats", zegt Paul-Henri. "Met onze deelname willen we zowel ons restaurant Paul de Pierre als de Vlaamse Ardennen nog meer op de gastronomische kaart zetten. We beseffen dat we de lat hoog leggen, maar we hebben ondertussen ook ervaring opgedaan uit onze voorgaande deelnames."


Als maître d'hôtel wordt Paul-Henri onder andere beoordeeld op voorkomen, talenkennis en organisatietalent, de kennis van de etiquetteregels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het correct dekken van de tafels, het aanbevelen van drank en het aanpassen van het menu op vraag van de klant. "De jury let veel op details", weet Paul-Henri. "Je wordt als zaalmeester tijdens de wedstrijd ook geconfronteerd met situaties uit het echte leven en daar moet je als zaalmeester onmiddellijk en klantvriendelijk op kunnen reageren. Je moet als maître zo professioneel mogelijk ingaan op wat de klant verwacht. En wat niet onbelangrijk is, is dat je de klanten een goed thuisgevoel biedt."

Menu

Bij zijn eerste deelname deed Fabian al de nodige ervaring op. "Je krijgt zes uur om een compleet menu met voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht klaar te maken en te serveren voor tien mensen", herinnert hij zich nog goed. "De jury is streng. Hier in Paul de Pierre beschikken we over een ruime keuken, maar tijdens de wedstrijd is de keuken klein en ook daar moet je rekening mee houden. Niet makkelijk als je een gastronomisch menu moet klaarmaken."

Finale

De finale vindt op 2 oktober in Brugge plaats.


"Als voorgerecht zal ik een vegetarisch gerecht klaarmaken op basis van ei", legt Fabian uit. "Het hoofdgerecht is 'soles normande'. Dat is een klassieker die al in de negentiende eeuw werd klaargemaakt. Maar het is nu de bedoeling dat we er een eigen en moderne touch aan geven. Als nagerecht moet ik melkchocolade, citrus en koffie op een bordje serveren. We zullen de komende weken elk vrij moment gebruiken om ons op de finale voor te bereiden", besluiten Fabian en Paul-Henri.