Portie humor tegen hersentumor

COMEDIAN POST ELKE DAG FILMPJE VOOR ZIEKE FAN

Joris Daniëls met zijn echtgenote, dochtertje en hun huisdieren.
Foto TONY VAN GALEN Joris Daniëls met zijn echtgenote, dochtertje en hun huisdieren.
Stand-up comedian Joost Van Hyfte steekt één van zijn grootste fans een hart onder de riem. Joris Daniëls, een 33-jarige vader uit Lummen, heeft een hersentumor en lijdt aan verlamming en krijgt elke dag een persoonlijk Facebookfilmpje van de komiek voorgeschoteld. Zo wil Van Hyfte zijn steentje bijdragen in een oneerlijke strijd.

Joris Daniëls zakte tot voor kort elke maand speciaal voor Van Hyfte af naar Comedy for Breakfast in 't Klooster in het Oost-Vlaamse Zelzate. "Uiteraard wilde ik de persoon die elke maand speciaal voor mij uit Limburg afzakte beter leren kennen. En het bleek nog een toffe gast te zijn ook", vertelt Van Hyfte. "Laatst was hij in 't Klooster en hij deed een beetje raar. Ik dacht eerst dat hij dronken was, maar de waarheid blijkt veel ernstiger te zijn." Joris is gedeeltelijk verlamd door een tumor in zijn hersenen.


Joris' zus Veerle is al jaren bevriend met Van Hyfte en zijn echtgenote Hilde. En zo kwam ook Joris in contact met de humor van Van Hyfte. Een telefoongesprek tussen beide dames vormde de kiem van de Facebookfilmpjes. "Ik vertelde Hilde dat Joris een bucket list had opgemaakt met twee dingen: eens gaan eten in een restaurant in Oostduinkerke en nog een show van Van Hyfte bijwonen", zegt Veerle. "Joost was daar blijkbaar zo van aangedaan dat hij zich voornam Joris elke dag minstens één keer te doen lachen in zijn moeilijke strijd tegen de tumor."


Zo gezegd, zo gedaan. Via een speciale Facebookpagina postte de comedian elke dag een grappig filmpje. "De reacties die ik kreeg van Joris en zijn familie zijn zo hartverwarmend dat ik besloot het initiatief open te trekken. Het is verbazend dat humor een rol kan spelen in iemand zijn strijd tegen een ziekte. Het zorgt voor zuurstof en extra weerbaarheid. Ik hoop van harte dat die humor Joris kan helpen zijn strijd te winnen", aldus Van Hyfte.

Headbangen

Ook Fleddy Melculy en Urbanus maakten onlangs een video voor Joris. "Joris is een heel positieve mens die altijd lacht", zegt Veerle. "Hij wou zelf stand-up comedian worden en heeft in deze moeilijke tijden zijn gevoel voor humor nog zeker niet verloren. Zijn haar valt uit, maar toch begon hij onlangs te headbangen en spotte daarbij wat met zichzelf."


Op 17 oktober is Joris special guest op een show van Van Hyfte in Bocholt. Als zijn toestand het toelaat, wordt het een onvergetelijke avond.