Journalist schrijft open brief naar burgemeester: “Het groene karakter van Lummen is aan het verdwijnen”

Ook in het Genebos in Lummen werden bomen gekapt.
Mine Dalemans Ook in het Genebos in Lummen werden bomen gekapt.
‘Lummen ademt natuur en geeft richting?’ De slogan van de gemeente dreigt op een dag niet meer toepasselijk te zijn. Dat meent Lummenaar en journalist van Het Nieuwsblad Pieter Lesaffer. Hij vraagt burgemeester Luc Wouters in een open brief om de kap van bomen in de gemeente een halt toe te roepen. «Sinds ik hier woon, heb ik alleen maar groen zien verdwijnen», klinkt het ongerust.

“Bijna tien jaar geleden ben ik in Gemeente Lummen komen wonen, onder meer vanwege het groene karakter. De baseline van Lummen is ‘Ademt natuur, geeft richting’. Maar sinds ik er woon, heb ik alleen maar groen zien verdwijnen”, steekt Pieter Lesaffer van wal. Hij haalt enkele voorbeelden aan, zoals de oude bomenrij in de Dikke Eikstraat die is verdwenen en het bos in de Bosstraat dat gedeeltelijk plaats heeft gemaakt voor bedrijven. Hij noemt ook de kap van de bomen in het Genebos naast het Albertkanaal. “Ik wil niemand zijn stukje bouwgrond ontzeggen, maar binnenkort schiet er helemaal niks meer over van het groene karakter van de gemeente. Vandaag ademt Lummen een pak minder natuur dan tien jaar geleden”, besluit hij. 

De gekapte bomen in Lummen, op het weiland langs de Schulense baan.
Mine Dalemans De gekapte bomen in Lummen, op het weiland langs de Schulense baan.

Rotonde aanleggen

Burgemeester Luc Wouters is het er niet mee eens: “Een kwart van ons grondgebied is gelegen in het groen. Daarnaast beschikken wij nog over mooie en uitgestrekte landbouwgebieden en parken. Vandaar ook dat wij met trots onze baseline ‘Lummen, ademt natuur en geeft richting’ uitdragen.  Als gemeentebestuur ligt één van de prioriteiten bij het aanleggen van nieuwe fietspaden. Naar de zwakke weggebruiker zal veel meer aandacht gaan en gevaarlijke punten worden aangepakt. Op het bewuste stuk langs het Albertkanaal sluit vandaag het industrieterrein van Genenbos aan op de Genenbosstraat. Het huidige fietspad kan je bezwaarlijk comfortabel noemen en dit op een kruising waar veel zwaar vrachtvervoer passeert. Samen met het verhogen van de brug over het Albertkanaal , wordt hier een rotonde aangelegd. En ja, dit neemt extra plaats in beslag. De keuze is hier bewust genomen voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker en dit is ook een belangrijke taak van een lokale overheid”, besluit burgemeester Wouters.

Burgemeester Luc Wouters: “Wij dragen met trots onze baseline ‘Lummen , ademt natuur en geeft richting’ uit”
Foto Dalemans Burgemeester Luc Wouters: “Wij dragen met trots onze baseline ‘Lummen , ademt natuur en geeft richting’ uit”

Natuurpunt Lummen

“De twee grootste natuurgebieden van Natuurpunt in Limburg, met name de Vallei van de Zwarte Beek en Schulensbroek, liggen deels op Lummens grondgebied, met ons mooie bosgebied van de Willekensberg er tussenin. Op die manier konden we recent ook twee grote Europese projecten naar Lummen halen om de biodiversiteit te verhogen en de CO2-uitstoot te verminderen door veenherstel, waarbij we ook samenwerken met de gemeente. Wij kunnen enkel maar mee pleiten voor het maximale behoud van de aanwezige prachtige natuurwaarden ook in de rest van Lummen, zodat de gemeente dus volop ‘natuur ademt’ zoals ze zo mooi in haar slogan aangeeft”, verklaart Chris Dictus van Natuurpunt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.