Buschauffeur met 30 schoolkinderen aan boord blaast positief: zeventiger op staande voet ontslagen

Christine Diliën samen met haar dochter Yana die op de bus zat.
Karolien Coenen Christine Diliën samen met haar dochter Yana die op de bus zat.
Een schoolbus met leerlingen van O.C. Sint-Ferdinand in Lummen werd vorige week vrijdag plots aan de kant gehaald voor controle. De chauffeur deed een alcoholtest en blies positief. De ouders zijn niet te spreken over de feiten, volgens hen had de chauffeur al een reputatie. Hij is op staande voet ontslagen.

De feiten kwamen deze week pas aan het licht toen de ouders van de leerlingen via brief op de hoogte werden gebracht. De chauffeur moest aan de kant en legde een positieve ademtest af.

“Het ging om een algemene controle in de schoolomgeving”, zegt Dorien Baens van politie Limburg Regio Hoofdstad. “Meerdere voertuigen werden gecontroleerd, dus ook de buschauffeur.” In eerste instantie ging het om de boorddocumenten, maar tijdens de ondervraging werd een alcoholgeur opgemerkt. De man moest blazen en de test bleek positief. “Hij blies net ‘alarm’ en verloor zijn rijbewijs voor twee uur.”

Zeventiger

Beschonken was hij in theorie niet, maar zéker wel geïntoxiceerd. De zeventiger was blijkbaar zélf verrast van de uitslag.

Aan boord zaten dertig leerlingen van O.C. Sint-Ferdinand aan boord. Omdat de chauffeur niet verder mocht rijden, moest iemand anders op de proppen komen om de kinderen naar huis te brengen.  Ouders beweren nu eerder al gemeld te hebben dat de chauffeur soms dronken reed en voelen zich genegeerd. “Mijn dochter was een uur te laat thuis, dus in paniek belde ik naar de school”, vertelt mama Christine Diliën. 

O.C. Sint-Ferdinand
Google O.C. Sint-Ferdinand

Blote voeten

“Toen ik naar school belde, lieten ze me weten dat de buschauffeur aan de kant stond omdat hij positief had geblazen. Nochtans had ik eerder naar de busbegeleidster gebeld die mij vertelde dat ze in panne stonden.”

Diliën zegt dat er vaker laks werd omgegaan met de regels. “Zo was er ook al een andere chauffeur die de volledige rit op blote voeten reed. En aangezien de agenten vrijdag de alcoholgeur roken, begrijp ik niet dat de begeleidster dat niet opmerkte. Ze had op zijn minst de chauffeur erover kunnen aanspreken of hem niet eens laten vertrekken.”

Einde samenwerking

“We hebben maandag de ouders verwittigd via een brief", zegt Sabine Daenens, algemeen directeur van O.C. Sint-Ferdinand. “Van eerdere klachten hebben we absoluut geen weet. Wel gebeurt het dat ouders doorgeven als chauffeurs de muziek te luid hebben staan, of bijvoorbeeld te fel rijden.”

“Maar van alcoholgebruik hoorden we nooit iets. We tillen wel zwaar aan de feiten. Wat ons betreft is een verdere samenwerking met die chauffeur niet langer mogelijk.”

De bewuste firma die met de bus reed, is onafhankelijk, maar wordt wel aangestuurd door De Lijn. “We coördineren het leerlingenvervoer van thuis en naar school in heel Vlaanderen", zegt Sonja Loos van De Lijn. “We onderzoeken om welke firma het gaat en wie de chauffeur is. Als blijkt dat er maatregelen kunnen genomen worden die garanderen dat dit nooit meer gebeurt, kunnen we nog steeds in zee gaan met die firma. Het onderzoekt loopt, maar we tillen hier zwaar aan.”

Chauffeurs van De Lijn moeten geregeld aan alcoholcontroles ondergaan. “Dat gebeurt voortdurend. Soms worden ze uit het verkeer geplukt, soms al voor vertrek in de stelplaats. Indien iemand betrapt wordt, volgt er steeds een begeleidingstraject en bekijken we wat aan de oorzaak lag. Gaat het om medicatiegebruik? Ging het om alcohol dat nog in het bloed zat na het feestje van de avond ervoor? In elk geval zijn we streng. Wie zich duidelijk niet aan de regels houdt, vliegt er uit.”
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Arnou

  Alcohol slot op busses zoals in frankrijk, en o % Alcohol voor iedereen die voertuig bestuurd ook fiets

 • Sandra Peeters

  70+ en personenvervoer vind in sowieso niet kunnen. Meer en meer sluipende ziektes steken de kop op, reactievermogen vertraagd... En ervaren? Goh ja, decennia lang achter een stuur hebben gezeten en 9 kans op de 10 niet goed naar je lichaam hebben omgekeken qua eet- en sportgewoontes, daar weegt rijervaring niet tegenop wat mij betreft.

 • Erwin De Meyer

  Nultolerantie altijd !

 • Jacques Van de Velde

  In alle publieke transportmiddelen standaard alcoholslot plaatsen ook in trein, tram, vliegtuig .....dan is dat ene probleem toch al opgelost . Als ze dan geen verdovende middelen gebruiken is nog de vraag natuurlijk??

 • Yvan Lissens

  Dit is een heel oud zeer. Vijfendertig jaar geleden was dit al een heel groot probleem bij sommige buschauffeurs van privéfirma's die schoolkinderen ophaalden. De ene was werkelijk al zatter dan de andere en het was meestal dankzij de begeleider dat de bus niet mocht vertrekken. De eigenaar van de betreffende bus stuurde dan snel iemand anders en de rest van het verhaal werd onder de mat geveegd. Het is goed dat men aandacht schenkt aan dit probleem.