"Elke pup die ik hier fok, is eentje minder uit Oostblok"

MEER DAN 11.000 MENSEN TEKENEN PETITIE TEGEN UITBREIDING HONDENKENNEL HEZEHOF

Het Hezehof, de hondenkennel van Rudy Guedens, die nu wil uitbreiden.
Borgerhoff Het Hezehof, de hondenkennel van Rudy Guedens, die nu wil uitbreiden.
Meer dan 11.000 mensen tekenden intussen een petitie tegen de uitbreiding van het Hezehof, een hondenkennel waar je allerlei hondenrassen kan kopen. Uitbater Rudy Guedens wil het varkensbedrijf aan de Molemstraat immers omvormen naar een extra hondenkwekerij voor 480 volwassen honden. Dat stuit echter op veel kritiek. "Er worden in België jaarlijks 150.000 pups verkocht, die moeten van ergens komen", reageert Guedens.

Het probleem van de actievoerders bestaat uit meerdere elementen. "480 volwassen honden gaan nu een gruwelijk leven als varkens leiden, waarin ze zonder goede socialisatie pups groot zullen brengen", klinkt het bij Maartje Hinse, die op Facebook een bericht plaatste dat al 3.700 keer werd gedeeld. "Ik heb er een aantal jaren geleden een Stafford pup gekocht. Eenmaal thuis, had het hondje geen eetlust, geen energie en uiteindelijk stelde de dierenarts een virus vast: Giardia, wat uiterst besmettelijk is. Blijkbaar waren er ook enkele vaccinaties niet in orde. Ik kwam klanten tegen met gelijkaardige verhalen, maar van het Hezehof kreeg ik nooit hulp en men wou niet met mij praten," verklaart Petra Tullen, die zelf tot de drijvende krachten van het protest behoort. Ook An Lemmens en Kim Clijsters lieten weten de actie te ondersteunen.

Geschrokken

Bij het Hezehof zelf is men geschrokken van de kritiek. "Er loopt ook een petitie tegen mij en tegen Hoeve Hoogland in Tielen. Daar wil men uitbreiden van 96 naar 250 honden. Door de petities samen te voegen, komen ze natuurlijk gemakkelijk aan meer handtekeningen", stelt Guedens. "Ik heb inderdaad een fokkerij en ik probeer zoveel mogelijk zelf te fokken. Toch komt dat nog niet toe. Dus nu moet ik op regelmatige basis pups gaan kopen in Oostbloklanden. Klanten hebben liever Belgische pups en willen graag de vader en de moeder van hun nieuwe huisgenoot zien. Omdat ik alle mensen een Belgische pup wil geven, wil ik uitbreiden. Mijn vader is ernstig ziek en moest daardoor stoppen met het houden van varkens. Als ik die locatie erbij neem, dan kom ik wel toe. Elke pup die ik fok in België, is er eentje minder die wordt gekocht in het Oostblok."

Twee mogelijkheden

Volgens Guedens is de meerderheid blij met de beslissing om meer Belgische pups te fokken. "Voor mij zou het nochtans makkelijker zijn om de pups in het buitenland te kopen. Met een telefoontje is dat geregeld, terwijl fokken heel intensief is. Toch wil ik die inspanning leveren. De protestvoerders zijn nu heel luidruchtig en daardoor ontstaat de commotie. Zij willen zoveel mogelijk ruchtbaarheid geven aan de zaak. Probleem is dat er maar twee mogelijkheden zijn om aan de 150.000 pups in België te komen: uitbreiden of aankopen vanuit het Oostblok. Wie tegen kennels is, is automatisch voor de invoer van pups", zucht Guedens, die vindt dat er in België nog plaats is voor meer kennels. "Alles wordt netjes gecontroleerd door Dierenwelzijn, want onder minister Ben Weyts (N-VA) is alles nog veel strenger geworden. Het is goed dat de charlatans eruit gaan, maar ik doe alles volgens de regels."

Hondenboerderij

Guedens gaat niet iedereen uitnodigen om te komen kijken naar de omstandigheden in het Hezehof. "De echte tegenstanders kan ik toch niet overtuigen. Ik zie onze zaak als een hondenboerderij. We hebben loopweides, alle honden kunnen buiten en binnen en we hebben voldoende personeel. Die echte actievoerders willen dat elke hond een halve hectare weide heeft en dat ze dag en nacht loslopen. Dat kunnen we helaas niet garanderen. We kuisen elke dag de hokken, maar als ze ergens een spoor van uitwerpselen zien, zetten ze dat gegarandeerd op foto. Wij kunnen ook niet de hele dag lang achter de honden aan lopen om dat meteen op te kuisen. De gewone mensen reageren hier altijd wel dat alles mooi is. Ik vergelijk het met het slachthuis in Izegem. Daar gebeurden taferelen die niet konden, maar bij de heropening onder strenge voorwaarden is er toch weer commentaar. Als ze nu het slachthuis sluiten, worden er nog steeds evenveel dieren geslacht. En als mijn kennel er niet komt, worden er elders meer hondjes verkocht", besluit Guedens.

Bezwaren

Vanuit de gemeente laat men weten dat men op de hoogte is van de emoties op sociale media. "We willen graag verduidelijken dat het enkel om een aanvraag gaat, er is nog geen beslissing genomen. Momenteel is het openbaar onderzoek nog steeds lopende tot en met 13 oktober. Hierbij is er de mogelijkheid om eventuele bezwaren schriftelijk in te dienen gericht aan het college van burgemeester en schepenen. Daarnaast worden er ook de nodige adviezen bij specifieke instanties ingewonnen. Zo kan er na het openbaar onderzoek een beslissing worden genomen", klinkt het in een officieel bericht.