Exclusief voor abonnees

Theo Francken (N-VA): “Ik wil een burgerschapsproef invoeren. Bewijzen dat je echt wel lid wil worden van de club”

Ondanks alle brandjes heeft Lubbeekse lijsttrekker Federaal Parlement zijn strijdlust niet verloren

Theo Francken.
Baert Theo Francken.
Theo Francken (41) uit Lubbeek was de voorbije jaren niet weg te denken uit de Belgische politiek. Als staatssecretaris voor Asiel en Migratie werd hij geconfronteerd met de grootste migratiecrisis sinds WOII. Populariteit was zijn deel, maar het N-VA-kopstuk lag ook zwaar onder vuur, niet in het minst voor zijn directe communicatiestijl. Ondanks alle brandjes heeft Theo Francken zijn strijdlust niet verloren en wil hij een topscore neerzetten als federaal lijsttrekker in Vlaams-Brabant.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De peilingen geven een licht verlies aan voor N-VA, maar dat is niet per definitie slecht”, steekt Theo Francken meteen van wal. “Het geeft ons de motivatie om het nog beter te doen. We moeten absoluut 30 % halen of we zitten met Kristof Calvo (Groen) als premier. En dus met een tsunami aan taksen, migranten en cultuurrelativisme. Als je het programma van Groen leest dan zie dingen zoals hoofddoeken aan het loket en burkini’s in de zwembaden. En dan heb je ook nog de maatregelen voor bedrijfswagens en de vermogensbelasting. N-VA kiest voor een ander bestuur met een focus op migratie, economische hervorming en veiligheid.”

Een politiek huwelijk met Groen lijkt uitgesloten…

“Er worden de laatste dagen heel wat veto’s uitgesproken, maar ik doe daar niet aan mee. Michel opnieuw als premier? Wel, ik heb misschien veel slechte karaktertrekken, maar rancuneus ben ik niet. Ik geraak perfect door één deur met Charles Michel, ook na de situatie met het Marrakech-pact.”

We moeten absoluut 30 % halen of we zitten met Kristof Calvo (Groen) als premier. En dus met een tsunami aan taksen, migranten en cultuurrelativisme. Als je het programma van Groen leest, dan zie dingen zoals hoofddoeken aan het loket en burkini’s in de zwembaden. En dan heb je ook nog de maatregelen voor bedrijfswagens en de vermogensbelasting... Hij kan trouwens geen enkele bestuurservaring voorleggen. Die man heeft zelfs nog nooit een wagen bestuurd. En hij wil premier worden? Komaan zeg!

Is dat ook het geval met Maggie De Block (Open Vld) na haar kritiek op uw aanpak als staatssecretaris?

“Ja, ik kan zeker nog door één deur met Maggie. Maar wat ik niet begrijp is dat ze nog vóór mijn ontslagbrief getekend was al communiceerde dat het op mijn kabinet en departement chaos was en dat ik een onmenselijk beleid voerde. De 4,5 jaar daarvoor gaf ze soms tips en bij momenten zelfs een schouderklopje. Eerlijk? Ik was er niet goed van toen ik haar kritiek hoorde. Ik heb nooit een slecht woord of opmerking gemaakt over het beleid van Maggie De Block als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Misschien wil ze zich gewoon opnieuw in de strijd werpen want Open Vld heeft in oktober kloppen gekregen.”

Kritiek is u niet vreemd. Hoe gaat u daar mee om?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  Francken, kopstuk van de partij die de fanatiekste voorstander is van het VB-cordon zegt: "Ach, het is bij elke verkiezing allen tegen N-VA.” De splinter en de balk, nietwaar? -- Bovendien: kiezen voor het cordon is kiezen voor links of onbestuurbaarheid, en vooral een keuze tegen Vlaanderen en onze eigen centen (en onze eigen mensen), met dank aan de hypocriete N-VA.

 • Eddy DESMET

  Hoe dom en kortzichtig een politicus toch kan zijn ! En dat type mensen wordt minister of staatssecretaris … Niet echt om trot over te zijn.

 • Peter Thys

  en hij Twitterde door.Als mensen vinden dat je je beter populair twittert met slogans i.p.v te werken en je verantwoordelijkheid te nemen,later halen ze dan wel uit naar politiek in het algemeen!Ik snap trouwens niet dat je zo populair kunt zijn door zo'n chagrijnig lachje?De kracht van verandering is dat mensen willen bedrogen en belogen worden.Hij heeft gewerkt aan vluchtelingenpact VN om zelfde pact te gebruiken om niet politiek verantwoordelijk gesteld te worden na zijn uitverkoop Hum.VISA

 • Albert Grisar

  Heel goed, liefst tot 10 jaar terug in de tijd aub. Spijtig dat sommige niet kunnen inzien dat belastingen en taksen er komen omdat de traditionele partijen het geld door ramen en deuren gegooid hebben.

 • johan vankeirs

  Als ik de stemtest doe kom ik steeds op 2 partijen terecht,de N-va en VB.Raar maar waar!Jammer dat die 2 niet samen willen regeren.