Nieuwe feestzaal én bib zijn klaar

MORGEN OFFICIËLE OPENING GEVOLGD DOOR GROOT DORPSFEEST

Ook de feestzaal in Libbeke is klaar voor de opening.
Vertommen Ook de feestzaal in Libbeke is klaar voor de opening.
Al sinds 1980 heeft Lubbeek nood aan een nieuwe bibliotheek, maar zaterdag is het eindelijk zo ver en zal het modernistische gebouw voor het eerst in gebruik genomen worden. En daar blijft het niet bij, want ook de nieuwe feestzaal Libbeke is ondertussen zo goed als afgewerkt en klaar voor het dorpsfeest 'Lubbeek on stage'.

De plannen om in het centrum van Lubbeek een nieuwe feestzaal en bibliotheek te installeren, waren in de gemeente al jarenlang stof voor discussie. Uiteindelijk kwam de huidige meerderheid tot de conclusie dat er zowel voor de tot op de draad versleten feestzaal Libbeke als de fel verouderde bibliotheek een nieuwbouw moest komen en daarvoor werd een bedrag vrijgemaakt van ongeveer 4,4 miljoen euro. "Ons idee erachter was dat de bibliotheek meer moest worden dan een veredelde boekenzaal. Daarom hebben we gekozen voor een multifunctioneel ontwerp, zodat het ook als gemeenschapshuis kan fungeren", aldus cultuurschepen Davy Suffeleers (N-VA).


Toegegeven, de nieuwe bib die vlak naast het gemeentehuis is gebouwd, valt in het straatbeeld meteen op door de ronde vorm en de zeer moderne inrichting.


"Een bewuste keuze, want daardoor krijg je een heel open gevoel en is er veel lichtinval. Bovendien kunnen de lokalen op het gelijkvloers flexibel ingezet worden voor vergaderingen, voorstellingen en schoolprojecten", aldus nog Suffeleers.

Zo ziet de nieuwe bib eruit.
Vertommen Zo ziet de nieuwe bib eruit.

Nieuwste technologie

En misschien nog het belangrijkste: bezoekers zullen gebruik kunnen maken van de nieuwste snufjes en technologieën. "Wie materialen wil uitlenen of terugbrengen, doet dit aan een zelfscan of kan gebruik maken van een semi-intelligente inleverbox. Betalingen gebeuren aan een betaalautomaat, de catalogus valt te raadplegen via een tablet, bezoekers hebben overal toegang tot wifi en er is ook een computerlabo. Alles is dus aanwezig om ons dorp weer aan het lezen te brengen."


Buiten de witte kalklaag die nog moet aangebracht worden op de gevelsteen, is ook feestzaal Libbeke klaar voor gebruik. Men koos er voor een traditionele inrichting waar verenigingen zeker hun gading zullen vinden. Libbeke zelf kan zo'n 650 staande bezoekers ontvangen of 250 zittenden voor een concert.


Beide gebouwen worden nu zaterdag voor het eerst opengesteld voor het grote publiek, 's avonds gevolgd door het grote dorpsfeest 'Lubbeek on stage' met vanaf 19.30 uur gratis optredens van talent van eigen bodem.

Schepen Davy Suffeleers voor het modernistische, ronde gebouw.
Vertommen Schepen Davy Suffeleers voor het modernistische, ronde gebouw.