Lubbeek genomineerd voor Smart City Award

Archiefbeeld Ecowerf, aan het Sint-Maartensdal in Leuven.
Vertommen Archiefbeeld Ecowerf, aan het Sint-Maartensdal in Leuven.

De gemeente Lubbeek heeft een nominatie op zak voor hun project voor automatische detectie van de kwaliteit van het wegdek. Met dit project wil de gemeente Lubbeek een slimme methode bedenken om het beheer van het gemeentelijk wegdekpatrimonium te vereenvoudigen en kosten besparen door het wegdek op de juiste plaats en op het juiste moment te renoveren.

In praktijk wil de gemeente een 3D Time-of-Flight camera monteren op een traag rijdende ophaalwagen van Ecowerf. De meetgegevens, verkregen door deze camera, wil men combineren met data die verkregen worden uit de CAN-bus (aanwezig in ophaalwagens), die continu data genereert over de kwaliteit van de weginfrastructuur. De bekomen data worden vervolgens toegepast op een bestaand wegbeheersingssysteem dat nu al door lokale besturen gebruikt wordt.

Door de eenvoudige resultaatweergave zal een proactief, gestaafd beleid gevoerd kunnen worden in combinatie met een efficiënt renovatiebeleid.

Bij uitbreiding wordt nagegaan of de gegeneerde data voor andere doeleinden kunnen worden gehanteerd, zoals bijvoorbeeld voor het registreren en de kwaliteitsopname van belijning, de informatie over de kwaliteit van voet- en fietspaden, onkruidbestrijding, enzovoort,...
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.