Lesgevers en cursisten omschrijven het als een kaakslag. De Lubbeekse muziekschool (AMW) en het atelier voor creatieve expressie (ACE) worden overgenomen door de Academie uit Tienen

De Lubbeekse muziekschool (AMW) en het atelier voor creatieve expressie (ACE) worden overgenomen door de Academie uit Tienen. “Daardoor zal de gemeente in de toekomst nog maar weinig inspraak hebben in het beleid van het kunstonderwijs. De eigen Lubbeekse aanpak gaat verloren”, menen de lesgevers en de cursisten die het omschrijven als een kaakslag.
De Lubbeekse muziekschool (AMW) en het atelier voor creatieve expressie (ACE) gaan op in de Tiense Academie
RV De Lubbeekse muziekschool (AMW) en het atelier voor creatieve expressie (ACE) gaan op in de Tiense Academie

De Lubbeekse muziekschool en het atelier voor creatieve expressie worden uit handen gegeven en dat komt als een grote verrassing voor alle betrokkenen. “Er werd beslist zonder inspraak van leerkrachten, ouders of cursisten”, klinkt het. “In het voorgestelde bestuursakkoord van de N-VA/CD&V-meerderheid staat enkel dat er een analyse gemaakt zal worden voor een overstap naar het deeltijds kunstonderwijs. De beslissing werd ook nog niet voorgelegd op de gemeenteraad.” Zowel cursisten als leerkrachten van AMW en ACE omschrijven de overname door de Academie uit Tienen als een kaakslag. Ze vrezen onder meer dat de opleidingen een ander statuut zullen krijgen en sommige lesgevers niet langer les zullen mogen geven. Ook het verlies van het eigen karakter wordt gevreesd.

We hebben in Lubbeek een unieke formule zonder nadruk op prestatie en competitie maar dat zal niet meer kunnen

Gerda Van Hoovels van ACE

Ruim 40 jaar geleden werd de ‘Jeugdmuziekschool Lubbeek’ door de Lubbeekse gemeenteraad opgericht om de muzikale opvoeding van de jeugd te stimuleren. Sinds de verandering naar Atelier voor Muziek en Woord in 2013 richt het atelier zich ook tot volwassenen. Momenteel telt de school ongeveer 360 leerlingen. Ook het ACE bestaat al 42 jaar en telt jaarlijks een 150-tal leerlingen. Gerda Van Hoovels stond mee aan de wieg van ACE. “Ik ben het al langst lid”, zegt Gerda. “Ik heb vooral geleerd dat iedereen zijn eigen weg inslaat en samen leerden we van elkaar. We mochten experimenteren met materialen en disciplines wat in een academie doorgaans niet het geval is. Veel van mijn medeleerlingen hebben een kunstopleiding gevolgd maar anderen komen gewoon als hobby. We hebben in Lubbeek een unieke formule zonder nadruk op prestatie en competitie maar dat zal niet meer kunnen.”

Onze kinderen willen niet meer terug naar de schoolse en theoretische aanpak

Geert Verjaeghe

Ook Kaat Boullart betreurt de beslissing. “Ik ga al tien jaar graag naar het jeugdatelier van ACE. De kwaliteit van het onderwijs is top en de lesgevers doen hun werk met liefde voor het vak.” Geert Verjaeghe vertelt een gelijkaardig verhaal. “Onze vier kinderen zijn overgestapt uit het DKO Leuven naar AMW in Lubbeek, omwille van de individuele en de warme aanpak van de muziekleerkrachten. We hebben onze kinderen muzikaal zien openbloeien. Ze willen niet meer terug naar de schoolse en theoretische aanpak. Dit Lubbeekse unieke concept mogen we toch niet zomaar verloren laten gaan.”

Groen

Oppositiepartij Groen springt meteen op de kar. “Uiteraard hoeft een schaalvergroting niet noodzakelijk negatief te zijn maar het feit dat bevoegde schepen Paul Duerinckx (CD&V) en de rest van het N-VA/CD&V-bestuur totaal niet transparant te werk gaat, is onaanvaardbaar. De mensen die rechtstreeks betrokken zijn, hadden geen enkele inbreng in deze beslissing. We geven de directie van de Tiense Academie het voordeel van de twijfel en hopen dat de school even toegankelijk blijft voor iedereen. We hopen dat iedereen kan blijven proeven van verschillende disciplines zonder theorie te moeten volgen. Tot slot nemen we het ook op voor de gemotiveerde lesgevers die gewoon moeten kunnen blijven. Leerkrachten die zich gedurende meer dan 25 jaar enthousiast inzetten voor het ACE zet je niet zomaar aan de deur.” Liesbeth Smeyers van Groen Lubbeek voegt er nog aan toe dat participatie en transparantie dode letter zijn in Lubbeek. “Dit is de zoveelste kaakslag op korte tijd”, klinkt het. “Het is onvoorstelbaar dat men een kroonjuweel van het Lubbeekse culturele landschap ‘doorverkoopt’. Misschien heeft dit voordelen maar dan hadden we hierover graag een brede dialoog gezien.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.