Jeugdspelers VK Linden stappen massaal op

VOETBALLERS U13 EN U17 ZIJN BEROERDE INFRASTRUCTUUR BEU

De infrastructuur van VK Linden is volgens vele spelers te erbarmelijk om nog bij de ploeg te blijven spelen.
Foto CBL De infrastructuur van VK Linden is volgens vele spelers te erbarmelijk om nog bij de ploeg te blijven spelen.
"Zo goed als alle spelers van U13 en 5 van de U17 trekken naar andere ploegen omdat er daar betere voorzieningen zijn. In andere reeksen blijven de ploegen wel bestaan, maar we zien weliswaar de beste vertrekken", zegt Rudi Peelaerts. De voorzitter van VK Linden ziet de drainage van zijn club met lede ogen toe. En te weten dat de club voor de eerste keer naar eerste provinciale promoveert. Hulp van het gemeentebestuur komt er pas na de verkiezingen. Ten vroegste in 2020.

Voetbalclub VK Linden promoveert volgend seizoen naar eerste provinciale en daarmee schrijft de ploeg onder leiding van trainer Rudy Verheyden geschiedenis. Het is de eerste keer ooit dat de club op dat niveau zal spelen. U zou denken dat iedereen, en voorzitter Rudi Peelaerts niet in het minst, in de wolken is, maar de man staat met de voeten op de grond en zit vooral met de handen in het haar. Zo goed als alle spelers van de U13 wijken uit naar een andere club. De spelers (die dit seizoen de gewestelijke beker van Brabant wonnen, red.) waren het beu om op het slechte B-veld te spelen en te trainen. Bij de U17 hetzelfde verhaal. Daar vertrekken 5 spelers naar de Stormvogels Haasrode. Met andere woorden: volgend seizoen wordt VK Linden niet vertegenwoordigd in de reeksen van U17 en U13. Maar ook in de andere leeftijdscategorieën omwille van het B-terrein. Die ploegen blijven weliswaar bestaan, maar het zijn doorgaans de betere spelers die de overstap naar een andere ploeg met de betere voorzieningen maken.


De eerste ploeg zal in het nieuwe seizoen voor elke training nog steeds een rit van 50 kilometer moeten maken, omdat trainen in Linden niet mogelijk is en ze hiervoor naar Tienen moeten uitwijken. Op het A-veld ligt echt gras en dat moet gespaard blijven voor de competitiewedstrijden.

Graszaadpremie

De financiële middelen heeft de club niet en hulp van het Lubbeekse gemeentebestuur komt er onder de vorm van een zogenaamd graszaadpremie. Een luttele 1.000 is dat jaarlijks. Sprake van echte investeringen komen er ten vroegste pas vanaf het nieuwe legislatuur in 2019. "We betalen alles zelf. Om de kosten te besparen sta ik zelf in voor het onderhoud van ons A-terrein. Ik ga er elke dag langs om het veld te onderhouden door het gras af te rijden, te besproeien. Ook de lijnen trek ik zelf. We zijn 10 jaar geleden begonnen met 80 spelers. We zitten nu aan 250 spelers en er is een wachtlijst van bijna 40 spelers. We moeten die weigeren omdat het structureel onmogelijk is om verder uit te breiden", zegt voorzitter Rudi Peelaerts.


"Het gras van het A-veld vervangen door kunstgras is een belangrijkste eerste investering. Van Nieuwpoort tot Arlon heeft elke gemeente een kunstgrasveld. In Lubbeek en de deelgemeente vind je er geen één. Ook de verlichtingspalen moeten worden aangepakt. Ze staan er al vier jaar, maar omdat de voetbalbond eist dat de verlichtingssterkte minstens 80 lux moet zijn, hebben we ze de voorbije 4 jaar niet één keer kunnen gebruiken. Vernieuwen kost geld en dat hebben we niet


De club heeft al aangeklopt bij het gemeentebestuur. "Dat gebeurde ongeveer een jaar geleden en er werd een werkgroep opgericht. 'We zijn ermee bezig'. Daarmee moeten we het een jaar later nog altijd mee doen", zegt Peelaerts.

"Zelf geen geld"

"Een nieuw kunstgrasveld is een aanzienlijke kost en dat geld is er op dit moment niet. Bij een nieuwe legislatuur kunnen we opnieuw een financieel meerjarenplanning opmaken en dat opent perspectieven", zegt burgemeester Tania Roskams (N-VA). Partijgenoot en schepen van Sport Davy Suffeleers pikt in. "Onze gemeentes hebben drie ploegen in eerste en tweede provinciale. Naast VK Linden is dat FC Binkom en SMS Lubbeek. Helaas zijn de clubs niet geneigd om samen te werken. Dat zou mogelijkheden bieden, maar eerdere pogingen liepen telkens op een sisser uit. We doen wat we kunnen", zegt schepen Suffeleers.


Ondertussen zal voorzitter Peelaerts in het beste geval nog tot 2020 zelf het veld moeten onderhouden en hopen dat de leegloop van de club zich niet verderzet.