Garage Michel ziet jaar vol wegenwerken met lede ogen tegemoet: “Dit gaat ons klanten kosten”

Michel en Christine van Garage Michel aan de Ganzendries in Lubbeek.
Vertommen Michel en Christine van Garage Michel aan de Ganzendries in Lubbeek.
Michel Renard en Christine Cortens van Garage Michel op de Ganzendries maken zich zorgen over de nakende wegenwerken in hun straat. Nog tot volgende week dinsdag zijn de Pellenbergstraat en de Ganzendries afgesloten. Vanaf augustus zullen dan meer dan een jaar rioleringswerken plaatsvinden. “Het zal moeilijke worden om al onze klanten te behouden”, zuchten ze.

Na het bouwverlof start Aquafin met rioleringswerken in Lubbeek op de as Pellenbergstraat in Lovenjoel en de Ganzendries in Pellenberg. Ter voorbereiding van deze werken moeten verschillende nutsmaatschappijen aanpassingen uitvoeren aan hun infrastructuur. De zaakvoerders van Garage Michel vrezen dat ze tijdens de werken minder klanten over de vloer zullen krijgen. “Het wordt lastig om al onze klanten te behouden. Naar verluidt zouden de bewoners van Pellenberg zelfs beboet worden als ze tot bij mij rijden. Volgens de geplande omleiding moeten mensen die van Korbeek-Lo en Bierbeek komen de Tiensesteenweg nemen in plaats van de Diestsesteenweg. Een serieuze omweg dus. Ik overweeg dan ook wegwijzers op te hangen”, zegt Michel Renard. Al is alles nog niet duidelijk voor hem. “In maart is er nog een vergadering van de gemeente Lubbeek geweest, maar er is toen niet gezegd hoe de omleidingen zouden lopen. Ik begrijp dat de gemeente sluipverkeer wil bannen en gescheiden riolering wil aanleggen, maar het gebrek aan communicatie stoort mij. Ik hoop alleszins dat de werken niet even ingrijpend worden als in 1997. Toen waren we gewoon niet bereikbaar”, zuchten Michel en Christine.

Schepen van Openbare Werken Davy Suffeleers (N-VA) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Tijdens de huidige werken is er een omleiding ingelegd via Boutersem (Aarschotsebaan) en verder via Drogenhof en Heide naar Lubbeek-dorp. Vrachtwagens boven 3,5 ton moeten omrijden via Leuven of Tienen via de gewestwegen N2 en N3 of via de E40. Fietsers en bezoekers voor het UZ Pellenberg zullen een kleinere omleiding kunnen volgen. Vanaf 1 mei zal het verkeer niet meer omgeleid worden.

Meer dan jaar voor rioleringswerken

De grote rioleringswerken en de aanleg van fietspaden starten na het bouwverlof in augustus en zullen vermoedelijk meer dan een jaar duren. Met de uitvoering van dit project zal Aquafin in de Ganzendries en Pellenbergstraat gescheiden riolering aanleggen. Waar mogelijk wordt het regenwater aangesloten op bestaande of nieuwe grachten. In de Onze-Lieve-Vrouwstraat komt een regenwaterbekken en een pompstation om het afvalwater van de achterliggende straten via de Varenberg tot aan de Ganzendries te kunnen brengen.

Met deze werken wil Aquafin het afvalwater van 1.100 inwoners van Lubbeek en Bierbeek, dat nu nog in de grachten belandt, aansluiten op het rioleringsnet. Op termijn zal dit opgetrokken worden tot 1.400 inwoners. Het afvalwater van deze inwoners wordt aangesloten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Haasrode en zal zo niet langer ongezuiverd in de natuur terechtkomen. Vanaf 12 augustus zal de Pellenbergstraat dan ook opnieuw afgesloten worden voor acht maanden. De gemeenten Bierbeek en Lubbeek maken van de werken gebruik om een nieuw vrijliggend fietspad aan te leggen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ines Sanchez

    Schandalig van de gemeente Lubbeek! Ik wou vorige week naar mijn werk rijden en mijn straat sluit aan op de wegomleiding, dit moest ik dus maar ruiken. Gevolg: te laat op mijn werk. Haasrode oprit niet meer beschikbaar, binnenkort een jaar langs Boutersem, leuk is anders...

  • Kelly Mertens

    Wat een gek gedoe ,, ik rij nu een 20 min langer naar men werk en dan nog eens 8 maand erbij