Dan toch groen licht voor wijncentrum van Urbain Vandeurzen in Linden. Maar het wordt wel een mini-versie van het originele ontwerp…

Bestendige deputatie keurt nieuw ontwerp goed

Er was opnieuw beroep tegen het wijncentrum maar de bestendige deputatie veegt dat van de tafel.
Vertommen Er was opnieuw beroep tegen het wijncentrum maar de bestendige deputatie veegt dat van de tafel.
De provincie Vlaams-Brabant geeft groen licht voor het beruchte wijncentrum van Urbain Vandeurzen in Linden. Daarmee is het beroep van omwonenden en organisaties zoals Natuurpunt van de tafel geveegd. Opmerkelijk: het volume van het gebouw wordt wel een vierde kleiner in vergelijking met de originele plannen van Vandeurzen. 

Ondernemer Urbain Vandeurzen keek voor de zoveelste keer aan tegen een beroepsprocedure die zijn plannen voor een wijncentrum in Linden kon dwarsbomen. Omwonenden en organisaties zoals Natuurpunt zijn zoals bekend niet gediend met de eventuele komst van een wijncentrum aan de Nachtegalenstraat. Hoewel Vandeurzen al toe was aan de derde versie van zijn project, kwamen er nog zo’n 400 bezwaren binnen, meestal op basis van de verstoring van het open landschap. De critici verwijzen ook naar het feit dat het project zich bevindt in een landschappelijk waardevol gebied dat beschermd is als dorpsgezicht. “Onze beleidsmakers zijn zich steeds meer bewust van het belang van wat er in Vlaanderen nog rest aan open ruimte en groen. Laat men anno 2019 niet meer dezelfde fouten begaan die men de politici van 50 jaar geleden verwijt”, liet actiecomité Lindenslandschap begin dit jaar optekenen.

Gemengde gevoelens

Helaas voor de tegenstanders heeft de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant er anders over geoordeeld. Dat laat het gemeentebestuur van Lubbeek weten in een mededeling.  “Er bestonden inderdaad gemengde gevoelens over dit project. Zeker de eerste versie botste op veel weerstand. De aangepaste plannen zijn nu wel goedgekeurd door alle bevoegde instanties”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Tania Roskams (N-VA).

Het gunstig advies van kwam er op basis van verschillende elementen. Ten eerste wordt het gebouw in de nieuwe plannen ingeplant in het verlengde van de woningen langs de Nachtegalenstraat. Het gebouw zal ook gedeeltelijk verborgen zijn tussen de wijngaarden. De bestendige deputatie wijst er ook op dat het volume van het wijncentrum beperkt blijft tot een vierde in vergelijking met het originele ontwerp. Verder gaat het om een volwaardig landbouwbedrijf waarvan het gedeelte horeca en de wijnproeverij plaats zullen vinden in kasteeldomein De Victorie waar het nu al wordt georganiseerd.

Het wijncentrum is in harmonie met het beschermd dorpsgezicht

Burgemeester Theo Francken (N-VA)

De goedkeuring wordt uiteraard niet op gejuich onthaald bij de omwonenden en organisaties zoals Natuurpunt, maar burgemeester Theo Francken (N-VA) vindt het wijncentrum van Vandeurzen een meerwaarde. “De wijnbouw in het Hageland is al vele eeuwen oud. Met deze wijnbouwsite in Linden knopen we op een duurzame wijze opnieuw aan bij een smaakvolle traditie. En dit in harmonie met het beschermd dorpsgezicht en het hoogwaardig gerenoveerd erfgoed!”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.