Burgemeester Francken dient klacht in tegen ANPR-camera buurgemeente Bierbeek

Inwoners verzamelen ondertussen meer dan 150 handtekeningen via petitie

David Jacobs uit Pellenberg is een van de initiatiefnemers van de petitie.
EDLL David Jacobs uit Pellenberg is een van de initiatiefnemers van de petitie.
Door de beslissing van de gemeente Bierbeek om een ANPR-camera te plaatsen in de Panoramalaan vrezen inwoners van Pellenberg uit buurgemeente Lubbeek dat zij veel meer sluipverkeer zullen moeten slikken. Via een online petitie hopen ze een signaal te geven aan hun burgemeester. Francken (N-VA) talmt niet en dient klacht in bij Agentschap Binnenlands Bestuur. 

De gemeente Bierbeek wil vanaf september in de Panoramalaan/Koning Albertlaan verkeer zonder doorgangsvergunning verbieden op weekdagen tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en 18 uur. Enkel mensen die in een bepaalde zone wonen of er om een specifieke reden moeten passeren, kunnen een doorgangsvergunning aanvragen. Om die verkeersstroom te controleren, plaatst Bierbeek een slimme ANPR-camera. De stad Leuven en buurgemeenten Holsbeek en Lubbeek lieten eerder al weten die beslissing te betreuren. Inwoners van Pellenberg (Lubbeek) zijn nu een online petitie gestart omdat ook zij extra verkeer vrezen. “Wij kunnen door de Panoramalaan, dat is initieel het probleem niet. Maar het extra verkeer door die zone zal zich naar ons verplaatsen: Pellenberg is de enige as die overblijft tussen de Diestsesteenweg en de Tiensesteenweg”, zegt David Jacobs, een van de initiatiefnemers. 

Van deur tot deur

Met het buurtcollectief ‘Hart voor Pellenberg’ startte hij een online petitie die ondertussen al meer dan 150 handtekeningen telt. “Wij vragen het tenietdoen van de beslissing van de gemeente Bierbeek en zeggen neen tegen alle maatregelen die ertoe leiden dat het verkeer tussen de Diestsesteenweg en de Tiensesteenweg wordt geconcentreerd door Pellenberg dorp. Naast de online petitie gaan wij in juli ook van deur tot deur om mensen aan te spreken en handtekeningen te verzamelen. Begin augustus komen we dan terug samen en hopen we een signaal aan ons gemeentebestuur te geven”, aldus Jacobs. 

Wij kunnen door de Panoramalaan, dat is het probleem niet.Het extra verkeer door die zone zal zich echter naar ons verplaatsen: Pellenberg is de enige as die overblijft tussen de Diestsesteenweg en de Tiensesteenweg

David Jacobs

Burgemeester Theo Francken (N-VA) wil zolang niet wachten en diende ondertussen klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). “Het gaat hier om een eenzijdige beslissing van de gemeente Bierbeek. Wij hebben nooit onze goedkeuring gegeven om het plaatsen van die ANPR-camera door te voeren. Het spreekt voor zich dat ik de petitie van Hart voor Pellenberg steun. Aangezien de Pellenbergse Ganzendries in de zomer voor minstens een jaar voor werken sluit, wordt er sowieso al extra verkeer verwacht over het traject Gellenberg-Dorpsstraat-Heide.” 

Vergunning of GAS-boete

Voorlopig houdt de gemeente Bierbeek het been stijf. Wie het vanaf september toch riskeert om de perimeter zonder vergunning in te rijden tijdens de bewuste uren mag een GAS-boete in de bus verwachten. Inwoners en ondernemers die in een bepaalde zone wonen, werken of lessen volgen in Bierbeek en in bepaalde delen van Leuven en Lubbeek kunnen bij de gemeente Bierbeek een doorgangsvergunning aanvragen. Een deel van Kessel-Lo behoort tot de perimeter die de gemeente Bierbeek eenzijdig vastgesteld heeft. Een vergunning aanvragen kan via een online procedure of bij de dienst mobiliteit in het gemeentehuis van Bierbeek. Meer info op www.bierbeek.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.