"Laat het gras maar groeien"

GEMEENTE VRAAGT INWONERS GAZON NIET TE MAAIEN VOOR BIOVERSITEIT

Jef Ryckeboer en milieuschepen Geert Bovyn.
Foto's PN Jef Ryckeboer en milieuschepen Geert Bovyn.
Twee hectaren extra 'wilde' natuur: dat wil milieuschepen Geert Bovyn (N-VA) creëren in zijn gemeente. Niet door plots nieuwe bossen aan te planten, wel door 1.000 inwoners te overtuigen een strook van hun gazon tot na de zomer onbewerkt te laten.

In zijn tuin is het gras dit jaar één keer gemaaid, maar ondertussen piepen de madeliefjes al door de groene sprietjes. "Dit deel", zegt Bovyn, terwijl hij een stuk gazon afstapt van aan zijn terras tot aan een grote boom achteraan de tuin, "laat ik vanaf nu groeien - niet alleen het gras, maar vooral ook alle kruiden en wilde bloemen. Een héél gazon een hele zomer laten groeien, dat vraag ik niet. Een strook van zo'n twintig vierkante meter kan volstaan."

Photo News

Goed voor biodiversiteit

Met zijn initiatief hoopt Bovyn een duizendtal inwoners te overtuigen, om op die manier een tweetal hectaren 'wilde' natuur bij te creëren. Want al die grassen, bloemen en kruiden lokken insecten en vlinders, en die lokken dan weer vogeltjes naar de tuin. Fijn om naar te kijken, maar vooral ook goed voor de biodiversiteit.


Goed plan, vindt ook Natuurpunt. "Een landschap dat er erg mooi en landelijk uitziet, kan evengoed een woestijn voor de fauna en flora zijn. Velden waarop graan of maïs worden geteeld, bevatten weinig voedsel en nestgelegenheid voor dieren. Daarom is het goed om dat te creëren in tuinen", aldus Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Oppassen met zevenblad

Lubbekenaar Jef Ryckeboer (78) heeft de boodschap van de milieuschepen alvast begrepen, en laat de planten een groot deel van zijn prachtige tuin in alle vrijheid groeien en bloeien: "Alleen het eerste deel van het grasperk maai ik. De rest mag z'n gang gaan: ik heb nu bosanemoontjes, vergeet-mij-nietjes en zelfs wilde orchideeën in mijn tuin. Je moet alleen opletten met teveel zevenblad in je tuin. De wortels van die planten vormen uitgebreide netwerken en verstikken al het andere groen. Geloof me, zo'n wildere tuin is behalve gemakkelijk in het onderhoud ook gewoon mooier dan één groot gazon."

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be.