"Haar bezoekjes waren cruciaal"

WIT-GELE KRUIS STUURT SINDS KORT EIGEN VROEDVROUWEN LANGS BIJ KERSVERSE MAMA'S

Vroedvrouw Ria komt mama Hannelore helpen bij de verzorging van haar baby Maxime.
Vertommen Vroedvrouw Ria komt mama Hannelore helpen bij de verzorging van haar baby Maxime.
Sinds begin dit jaar heeft het Wit-Gele Kruis een eigen vroedvrouwenteam gelanceerd. Daarmee wil ze een alternatief geven op de beslissing om de ligduur in het ziekenhuis na de bevalling drastisch in te korten. "Een uitstekend initiatief, want je wilt het als moeder zo goed mogelijk doen, alleen heb je vaak geen flauw idee hoe dat moet", zegt Hannelore (24), trotse mama van de zeven weken te vroeg geboren Maxime.

Volgens het Wit-Gele Kruis, met hoofdzetel in Lubbeek, was er in onze regio dringend nood aan een eigen vroedvrouwenteam, nadat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block vorig jaar besliste om de ligduur in het ziekenhuis na de bevalling te beperken van 5 naar maximaal 2 of 3 dagen.

Nog even wegen...
Vertommen Nog even wegen...

Alles in overleg

"Vroeger bleven vrouwen langer in het ziekenhuis en als ze naar huis gingen, werd er niet gesproken over een vroedvrouw. Omdat daardoor een groot deel van de begeleiding van moeder en kind naar de thuiszorg is verhuisd, vonden we het nodig om zelf vroedvrouwen op pad te sturen zodat ze de mama's thuis met de nodige zorgen kunnen bijstaan. Alles gebeurt trouwens in overleg met de gynaecoloog, de vroedvrouw en de pediater van het ziekenhuis", zegt Sophie Van Kerckhoven, coördinator van het vroedvrouwenteam.


Voor de 24-jarige Hannelore uit Boutersem zijn de bezoekjes van vroedvrouw Ria dan ook een hele geruststelling, want hoewel alles goed gaat met haar nieuwste schat Maxime, die weliswaar zeven weken te vroeg werd geboren, bleef ze bij haar thuiskomst met een pak belangrijke vragen zitten. "In het ziekenhuis sliep Maxime als een roosje, maar thuis was dat niet meer zo. Hij weende plots ook veel en zowel mijn man Bruno als ikzelf wisten maar niet waarom. Bovendien wilde ik graag borstvoeding geven, maar in het ziekenhuis moest ik eerst nog afkolven. Daarom kwam mijn melkproductie thuis pas echt op gang, maar wat moest ik dan met al die flesjes doen? En hoe kon ik ervoor zorgen dat het minder pijn deed als ik Maxime toch aan mijn borst legde?", vertelt Hannelore.


"Plots begin je dus aan alles te twijfelen, want je wilt het als moeder zo goed mogelijk doen, zonder van je baby een verwend nest te maken. Wel, op die momenten zijn de bezoekjes van Ria echt cruciaal geweest, want omdat ik haar ook al van voor de bevalling kende, vertrouwde ik haar en kreeg ik de bevestiging dat ik het toch goed deed. Ook mijn man Bruno kon bij Ria terecht met zijn vragen, het was voor ons gezin een hele geruststelling."

Samen oplossing zoeken

"Die vertrouwensband is toch enorm belangrijk", vult vroedvrouw Ria aan.


"Al is de periode vlak na de bevalling natuurlijk even cruciaal. Zo sta ik haar bij wanneer Maxime moet gewogen worden, kijk ik ook 'de knip' na en controleer ik of de baarmoeder goed evolueert. Natuurlijk waak ik ook over het algemeen welzijn van Maxime, volg ik zijn kleur en gewicht van dichtbij op en geef ik ook kleine tips op het vlak van voeding en hoe ze Maxime het best aanlegt. We proberen wel altijd samen naar een oplossing te zoeken, want het is belangrijk dat Hannelore haar eigen moedergevoel kan volgen."


De vroedvrouwen van het Wit-Gele Kruis staan 7 dagen op 7 ter beschikking, ook 's nachts en tijdens de feestdagen of het weekend. Wie een beroep wil doen op deze nieuwe dienst, kan bellen naar 016/66.06.00 of mailen naar vroedvrouwen@wgkvlb.be.