'Boekentil' als alternatief voor bib

Annemie Struyf heeft al toegezegd om 'meter' te zijn van de boekentillen.
Foto Repro Vertommen Annemie Struyf heeft al toegezegd om 'meter' te zijn van de boekentillen.
Ter compensatie voor het sluiten van de uitleenposten in Linden en Pellenberg heeft oppositiepartij Groen tijdens de laatste gemeenteraad een voorstel ingediend om op het hele grondgebeid van Lubbeek boekentillen te installeren.

De gemeenteraad stemde er vorig jaar in mei al mee in om een aantal alternatieven voor het wegvallen van de uitleenposten te onderzoeken, maar omdat die voorstellen uitbleven, nam Groen dan maar zelf het initiatief. "Het idee van de boekenruilkast - ofwel boekentil - is even eenvoudig als geniaal: in die kastjes - mini bibliotheken als je wil - zitten gratis boeken. Iedereen mag die meenemen, op voorwaarde dat je er evenveel boeken in achterlaat", aldus Werner Boullart en Fons Creuwels van Groen. "Natuurlijk vervangen deze boekentillen de opgedoekte uitleenposten niet, want het boekenaanbod zal beperkter zijn, maar op deze manier willen we leesplezier toch weer dichter bij de mensen brengen."


Annemie Struyf is als inwoonster van Pellenberg bereid om meter te worden van dit lokaal project. Het schepencollege zegt alvast niet 'nee' tegen het voorstel van Groen, maar het agendapunt werd toch uitgesteld naar de volgende gemeenteraad omdat het eerst wil onderzoeken hoe de boekentillen praktisch geregeld kunnen worden en hoe men eventueel vandalisme kan voorkomen. (KHK)