Vier mogelijke namen voor fusiegemeente

KEUZE UIT LIEVEGEM, LIEVEBEKE, LIEVELAND OF... MIDDEN-MEETJESLAND

Lievegem, Lievebeke, Midden-Meetjesland of Lieveland: deze vier namen zijn nog in de running als benaming van de nieuwe fusiegemeente van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. Inwoners kunnen tot 26 november stemmen op hun favoriete naam.

Enkele weken geleden kregen alle inwoners van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem een uitnodiging om te helpen bij het kiezen van een nieuwe naam voor de fusiegemeente, die op 1 januari 2019 van start zal gaan. Er werd meteen ook een volksjury samengesteld om uit alle inzendingen een selectie te maken. Namen als Lowazo, Lieverlee of Zomerwaardegem zijn op die shortlist niet terug te vinden.

Heim

"Uit de 541 inzendingen (met weliswaar heel wat dubbele namen, nvdr) selecteerde onze volksjury van achtenveertig leden een top vier", klinkt het. Die vier namen verwijzen -op een na- allemaal naar de Lieve, het middeleeuwse kanaal dat de drie gemeenten doorsnijdt. De eerste kandidaat-naam is 'Lievegem'. "De Lieve verbindt de drie gemeenten. Het achtervoegsel 'gem' of 'heem' komt van 'heim', wat huis of woonplaats betekent. In dit geval huis of woonplaats van de mensen rond de Lieve." Een variant op de eerste naam is 'Lieveland'.


"De Lieve verbindt de drie gemeenten. De toevoeging 'land' benadrukt het landelijk karakter van de drie gemeenten", aldus de uitleg van de jury. De uitleg bij de derde naam 'Lievebeke' klinkt minder overtuigend. "De Lieve stroomt als slagader door de drie gemeenten. De Lieve herinnert de bewoners aan iets van voor de fusie." De vierde naam is de vreemde eend in de bijt: 'Midden-Meetjesland'.

Grote respons

"De nieuwe gemeente situeert zich in het Meetjesland", is de voor de hand liggende uitleg. "Deze laatste naam begrijp ik zelf niet zo goed", moet burgemeester Chris De Wispelaere (CD&V) van Lovendegem toegeven. "Maar politici zijn bewust niet betrokken bij de naamgeving."


Het woord is nog tot 26 november aan de kiezer. "Iedere inwoner vanaf 12 jaar kan stemmen op zijn of haar favoriete nieuwe gemeentenaam", laat de communicatiedienst weten. "Stemmen doe je bij voorkeur online via onze website www.fusiedelieve.be. De naam met de meeste stemmen onthullen we begin december. Alle stemgerechtigden kunnen slechts één keer stemmen na registratie via het rijksregisternummer. Inwoners die niet over internet beschikken, kunnen hun keuze bekendmaken met een formulier dat in de week van 6 november in iedere bus terechtkomt."


Burgemeester De Wispelaere gaat uit van een grote respons.


"Er waren meer dan 500 voorstellen voor de naam, dus ik verwacht dat er massaal gestemd zal worden." Historische vereniging Lieveland duimt alvast voor hun eigen naam. "Van onze historische vereniging krijgt 'Lieveland' alvast een lichte voorkeur mee, uiteraard. 'Lievegem' lijkt dan weer etymologisch fout. Kies wijs!", roepen ze op via hun Facebookpagina.