Lievegem haalt het met 2.260 stemmen

4.110 INWONERS BESLISSEN OVER NAAM NIEUWE FUSIEGEMEENTE

Waarnemend burgemeester Kim Martens van Waarschoot, burgemeester Chris de Wispelaere van Lovendegem en burgemeester Tony Vermeire van Zomergem tonen het bord 'Lievegem' aan een overvolle Kokorico.
Foto Joeri Seymortier Waarnemend burgemeester Kim Martens van Waarschoot, burgemeester Chris de Wispelaere van Lovendegem en burgemeester Tony Vermeire van Zomergem tonen het bord 'Lievegem' aan een overvolle Kokorico.
De nieuwe fusiegemeente van Zomergem, Waarschoot en Lovendegem zal vanaf 1 januari 2019 Lievegem heten. Dat hebben de inwoners zelf beslist, en werd gisterenavond op een lanceringsfeest in de Kokorico bekendgemaakt. Een 500-tal inwoners kwam meefeesten. Ook al komt er een nieuwe overkoepelende naam, alle dorpen blijven wel ook hun eigen naam behouden.

De inwoners van Waarschoot, Zomergem en Lovendegem zullen vanaf 2019 dus officieel in Lievegem wonen en mogen zich dus ook Lievegemnaar noemen. De nieuwe naam haalde het overtuigend van de andere kanshebbers: Lieveland, Lievebeke en Midden-Meetjesland. "We hebben de 25.812 inwoners van de drie gemeenten inspraak gegeven en volop suggesties laten indienen voor de nieuwe gemeentenaam", zegt burgemeester Tony Vermeire (CD&V) van Zomergem.

Behoud dorpsnaam

"Er kwamen 600 suggesties binnen, waarvan er 237 unieke namen waren. Een jury van 47 inwoners heeft daaruit dan de vier voorstellen gekozen. En dan mochten de inwoners nog eens stemmen. Dat hebben ze ook massaal gedaan. In totaal hebben 4.110 inwoners gestemd op de nieuwe fusienaam. Lievegem heeft het overduidelijk gehaald met zowat dubbel zoveel stemmen dan de rest van de voorstellen. Lievegem kreeg 2.260 stemmen achter de naam. Voor Lieveland waren er 1.045 stemmen, voor Lievebeke 547 en voor Midden-Meetjesland 258 stemmen. Ik ben blij dat de nieuwe fusienaam zo gedragen wordt. Let wel: alle dorpen blijven ook hun huidige naam gewoon behouden. Je behoudt als het ware je voornaam, maar krijgt er een nieuwe achternaam bij."


De inwoners waren duidelijk benieuwd naar de nieuwe naam van hun fusiegemeente. Iedereen werd om 19 uur uitgenodigd in discotheek Kokorico voor een lanceringsfeest. Uiteindelijk kwam een 500-tal nieuwsgierigen luisteren naar de nieuwe naam en genieten van twee gratis drankjes. Toen de naam Lievegem bekend gemaakt werd, ontplofte het confettikanon en was er een luid applaus te horen. De reacties in de zaal waren overwegend positief. Ook al vonden sommigen Lievegem eerder een naam voor een dorp in een album van Jommeke. Heel wat mensen vonden Lieveland dan weer te veel als de naam van een pretpark aanvoelen en Lievebeke te veel neigen naar het kleinste dorpje Beke. Voor Midden-Meetjesland waren er ook gisteren de minste fans. Maar één reactie kwam overal terug: "Hoe leuk we de naam Lievegem ook vinden, we zullen in eerste instantie altijd Waarschotenaar, Zomergemnaar en Lovendegemnaar blijven", klonk het zowat overal.

Officiële goedkeuring

De gemeenteraden van de drie gemeenten moeten de fusie op 21 december nog officieel goedkeuren. Vandaag is er nog altijd maar een principebeslissing tot fusie. Ook de nieuwe fusienaam Lievegem moet dan nog officieel goedgekeurd worden. Dat daar gisterenavond al feest voor gevierd werd, schoot in het verkeerde keelgat van schepen Nik Braeckman (Open Vld) van Waarschoot. "Mijn dochter vroeg mij of de gemeenteraad van eind december overbodig is, nu de nieuwe naam al volop gevierd wordt. De waarheid komt dikwijls uit een 'lieve' kindermond", zei Nik Braeckman.